Графикът ви е препълнен и имате да свършите 100 неща през деня. Бременността е важно събитие, което обаче често отнема цялата ви енергия и стресът в този период ви идва в повече. Все пак вече е време да се успокоите и да поспрете за малко. Ще ви помогнем със съвети.
Чували сте какви ли не истории колко негативно влияе стресът през 9-те месеца. И въпреки това продължават да ви тормозят мисли като какво ще стане, ако има проблем с детето, ако раждането е истински кошмар, ще бъда ли добра майка... Трудно е да се отървете от тях, но опитайте поне за малко да поемете дълбоко дъх и се отпуснете.

Страшната част
Книгите и интернет са пълни със страшни истории за това, което може да ви се случи през бременността. Последното проучване на Университета в Бристол показва, че ако бъдещата майка е подложена на силен стрес през последните 3 месеца преди раждането, има голям шанс, когато детето й порасне, то да страда от депресия или от силна форма на тревожност. Проучванията показват още, че хормонът на стреса кортизол може сериозно да увреди плацентата.
Специалистите от Училището по медицина в Маями предупреждават, че бременните, които са подложени на стрес, имат депресия или просто са по-напрегнати от нормалното, по-често раждат недоносено дете. А бъдещите майки, при които силният стрес е ежедневие, са изложени на риск от аборт 3 пъти повече от останалите, сочат данните от проучване на Университета в Мичиган.

Добрите новини
Разбира се, не бива да се мъчите да изчислявате нивото на стреса си. Не бива и да прекарате 9-те месеца, лежейки на канапето, обградена с възглавнички, вдишвайки ароматни ухания, като си представяте само хубави неща. Това е абсолютно невъзможно! Нормално е да се притеснявате за естествени неща като здравето на бебето, раждането и отглеждането му. Организмът ви може да понесе толкова стрес. Важното обаче е да не прекалявате. Никой не е казал, че трябва да сте непрекъснато усмихната, но не минавайте границите на отчаянието.

Успокой топката, супермамо
Хормоните на стреса могат да ви навредят. Ето защо важното е да не се натоварвате прекалено – не може да работите, да се грижите за къщата, за пазаруването, за щастието на любимия човек, а ако имате и друго дете – и за неговото благополучие. Разпределете задълженията. Ако не го направите и непрекъснато се товарите със задачи, организмът ви ще отслабне и най-малкият вирус ще ви повали на легло. По този начин тялото ще ви покаже, че имате нужда от почивка, но нима е нужно да се стига дотам?

Без угризения и укори
Мария Ноева, майка на две прекрасни дъщери, е преживяла две тежки бременности. “С Никол непрекъснато повръщах. Близките ми казваха, че не се храня и това ще навреди на бебето. Чувствах се виновна, че не мога да дам най-доброто на детето си. С Вероника бях слаба и отпаднала и не можех да играя с голямата си дъщеря. Отново се чувствах лоша майка и непрекъснато се тормозех за нещо.” Въпреки негативните чувства, двете деца на Мария са здрави и пъргави момичета. Често бъдещите майки се укоряват, че не могат да свършват всичко онова, което са правели преди бременността. Важно е да осъзнавате, че причината не е в нежеланието да се справяте с всичко, а в промените в организма ви.

Помощ! Имам нужда от някого
Често през 9-те месеца ще се наложи да търсите помощ и съвет. Важно е да се обръщате към професионалист и да не се срамувате да го питате каквото и да било. Вие не сте първата, която се чувства по този начин и търси отговори. Съветвайте се с хора, на които имате доверие – лекаря си, акушерката. Не чакайте, задавайте им въпросите, които ви тревожат.

10 неща, които предотвратяват стреса

Не започвайте деня в блъсканицата на градския транспорт, където най-вероятно никой няма да ви отстъпи място да седнете. Отивайте на работа малко по-рано или малко по-късно. Ако е възможно, уговорете това с шефа си.
Поговорете със счетоводителката и я помолете да ви обясни как стои въпросът с майчинството. Така ще сте подготвена за документите, които ще са ви необходими, и няма да се налага в последния момент да тичате и да се редите по опашки в различни институции.
Запишете се на йога или на друг спорт за бременни, който ви допада. Упражненията помагат да се намали нивото на кортизола (хормона на стреса). Чрез тях ще релаксирате и ще намерите нови приятели, които ще имат същите вълнения като вас.
Някои храни подобряват настроението. Хапвайте повече пиле, риба, банани, ананас, яйца, ядки (но не фъстъци!), мляко, шоколад, сирене, авокадо и боб. Те съдържат вещество, което помага за отделянето на хормона серотонин – хормона на щастието.
Поговорете с колегите си за обедната почивка. Със сигурност те няма да се възпротивят, ако се възползвате от 15 минути повече, за да можете да вдигнете краката си на стол, докато пиете чаша чай.
Ако проблемите с парите ви държат будна, защото да имаш бебе е скъпо удоволствие, вземете назаем някои неща от приятели или роднини. Направете списък и го дайте на най-близките си. Те едва ли ще имат против да ви направят този подарък.
Поговорете си с приятелки, които наскоро са родили. Те ще ви дадат наистина добри съвети за това как да се държите по време на раждането.
Посетете болницата, в която ще родите. Така отблизо ще се запознаете с обстановката и обектът на вашите кошмари няма да изглежда толкова страшен.
Избягвайте екшъните с кървави сцени. Наблегнете на романтичните комедии и забавната анимация. Смехът е добър начин да намалите хормона на стреса и да повишите новото на ендорфините.
Естествената светлина повдига настроението, затова, когато се чувствате добре, излезте на разходка. Това ще ви накара да се усмихвате повече.