Какво се вижда при ехографския преглед през 13-ата, 18-ата и 32-рата г.с.?

При първото ултразвуково изследване (9–14-а г.с.) на монитора нероденото се вижда от главата до петите. Лекарят измерва дължината му от черепа до таза. (На илюстрацията с пунктир 7.8 см – точно правилната дължина!)


Добра видимост. Течността (околоплодната вода) изглежда тъмна на монитора. Това помага да се разпознаят контурите на бебето. Тъмното петно в долната част на корема му е пикочният мехур (на илюстрацията той е пълен – добър знак, че бебето пие и бъбреците му функционират).

Костите са светли. Гръбнакът се извива като перлена огърлица по продължение на гърба. Костите са светли, защото тъканта им е много плътна и отразява звуковите вълни.
Къде са ръчичките? Ехографът показва винаги само един разрез на тялото. Звуковите вълни осветяват бебето на срезове. (На илюстрацията предната ръчичка не се вижда, защото попада извън среза, задната може да се разпознае пред лицето.)

18-а седмица
Изследване на сърцето и бъбреците. При второто ехографско изследване (19–22-ра г.с.) лекарят преглежда вътрешните органи и скелета. Той се концентрира върху прегледа, затова добре е да му задавате въпросите си след това.
Перфектно до върха на пръстите. Всичките пет пръста на ръката се виждат, костите са светло очертани.
Храната идва отгоре. Плацентата се вижда отгоре като гъба. Стената на матката (на илюстрацията долу вдясно) е малко по-плътна и е с гладка повърхност.

32-ра седмица
Място за сладки детайли. При третия ехографски преглед (29–32-ра г.с.) бебето е толкова голямо, че не се побира напълно на екрана. Затова пък сега виждате такива прелестни детайли като нослето му.
Добре ли е застанало? За раждането е важно да се знае къде се намира плацентата и дали детето е в поза с главата надолу. Достатъчно ли е количеството на околоплодната течност? Всичко това лекарят изследва на този преглед.
Последната снимка. Устните са леко отворени, малкото лице е спокойно. Бебето спи. Време е за гадаене – това носът на мама ли е, или на татко? А долната устна като на дядо ли е?