Футбол, формула 1, бокс... Няколко са спортните състезания, в които мъжете имат превес и които следят все едно те самите вземат участие в надпреварата. Сигурно сте се сблъсквали с маниакалната им привързаност към Шампионската лига или необяснимата им любов към Михаел Шумахер. Имат ли място обаче дамите в този напълно “мъжки свят”?
Христина Майналовска, бременна в 8-ия месец, не е любителка на високите скорости. Въпреки това обаче тя се качва на картинг количка и се отдава на емоцията да натисне педала на газта и да излети по пистата във втория месец на бременността.

Как стана така, че подкара картинга въпреки бременността?
Отидохме с няколко приятели на картинг пистата в Студентския град в София. Нямаше много хора и решихме да се повозим. Бях бременна във втория месец, чувствах се отлично. Не ми се гадеше и повръщаше. По принцип не съм любителка на високите скорости, но в карането на картинг има неописуема тръпка.

Какво е усещането?
На абсолютна свобода. Чувствах се волна като птичка. Усещането е върховно, защото количката е много близко до земята и въпреки че скоростта не е висока, имаш чувството, че летиш по пистата. Все едно карах кола от Формула 1. Нещо в кръвта ми ме караше да натискам педала още по-силно. Често близките ми са казвали, че се увличам по бързото каране.

Значи караш бързо и на шосето?
Не мисля. Отскоро имам книжка и съм много внимателна. Обичам високата скорост, но само когато колата е в моите ръце. Може би затова се чувствах толкова добре в картинга.

Необходима ли е книжка, за да се качиш на картинг?
Количката има само газ и спирачка, затова книжката е излишна. Всеки може да опита. Много тийнейджъри отиват там, за да се забавляват.

Въпреки че бебето е било още съвсем малко, дали е усетило високата скорост?
Скоростта не беше повече от 40–50 км/ч. Когато обаче си толкова близо до земята, я усещаш с цялото си тяло. Странно е, не се движиш с 200 км/ч, но количката много трудно се управлява. Често се завърта, трябва здраво да държиш кормилото и да внимаваш в пистата, иначе рискуваш да се озовеш извън нея. Картингът постоянно се върти. Много е подвижен, гледайки отстрани, не можеш да повярваш какво е усещането вътре. Трябва да си напълно съсредоточен, докато минат 6-те обиколки.

Състезателите от Формула 1 носят много секси прилепнали костюми... Какви дрехи са необходими за състезателите с картинг?
Дрехите не са от значение. Дават ти каска, която да предпази главата, ако стане инцидент.

Звучи много забавно, но съществуваше ли опасност за бебето?
В колата човек е защитен, така че нямаше реална опасност нито за мен, нито за бебето. От друга страна, на пистата бяхме само приятели, което намаляваше риска. Проблем можеше да възникне само ако количката се блъсне в някоя от наредените встрани гуми. Тогава се налага да слезеш и да я издърпаш, но в това време някоя от другите колички може да те блъсне. Няма голяма опасност, ако два картинга се сблъскат, защото гумите им са изнесени напред.

Ако сега в 8-ия месец някой ти предложи да се повозиш пак, ще го направиш ли?
С удоволствие. Усещането е невероятно. За съжаление едва ли бих се побрала в количката с големия корем.

Може би бебето ще се увлича по високите скорости, като порасне...
Най-вероятно ще е момиче и се надявам, че бързите коли няма да го привличат толкова много.