След 5-ия месец големият корем изключително много натоварва и костната система на бъдещата майка. Хормоните на бременността пък правят мускулите и връзките по-отпуснати, поради което болките в гърба са често оплакване. Сред причините за тези болки е и стресът във всекидневието.

Масаж
Ако вашият партньор има желание и търпение (и умение, разбира се), помолете го всеки ден да масажира гърба ви. Това облекчава напрежението в гръбначния стълб. Ако любимият не може да се справи, потърсете помощта на професионален масажист.

Добрата поза
Сведете до минимум времето, което прекарвате права или наведена над бюрото. Осигурете си стол с удобна облегалка и ако когато работите на компютъра и гърбът ви е отдалечен от облегалката, подпирайте го с възглавница. Стъпалата да са опрени на пода, а колената да са сгънати под прав ъгъл. Тази поза няма да изморява гърба и да опъва коремната област.
Не вдигайте тежко. Разпределяйте товара в двете си ръце, не го носете в торба, увиснала от едната ви ръка. Много важно е да се научите да се навеждате правилно. За да оправите леглото или за да вземете нещо от пода, навеждайте се, като сгъвате коленете, без да извивате гърба.


Когато почиствате с прахосмукачката, също леко сгъвайте колената.
Твърдият матрак помага да се избегнат болежките в гърба. Коя е най-добрата поза за спане? Спете на една страна – най-добре на лявата, за да се улеснява кръвният поток майка-бебе, с възглавница под главата, левият крак изпънат, а десният сгънат в коляното. Ако към края на бременността можете да спите само в полуседнало положение, подпирайте добре гърба и врата си с по-твърди възглавници.

Удобни обувки
Скрийте високите токове, за да не ви изкушават. Те предизвикват изкривяване на гръбначния стълб, а в този период ще ви направят неустойчива. През 9-те месеца най-добре носете обувки или сандали с токове, не по-високи от 4–5 см. С тях ще се чувствате комфортно, а както знаете от С “9 месеца” на училище, ходенето пеша е една от най-важните препоръки в режима на бременната.

Релаксирайте
Винаги щом имате възможност, почивайте. Вдигайте краката си високо (правете го и в офиса, когато сте сама), слушайте музика, затваряйте очите си и разказвайте на бебето в корема някоя смешна случка, усмихвайте се по-често...
Не се впускайте в домакински подвизи. Давайте възможност на половинката си да се изявява в тази дейност и да открива, че има не по-малко талант от вас да пазарува, готви, чисти, простира...

Ако все пак болката в гърба ви е много силна и въпреки щадящия режим постоянно ви тормози, консултирайте се с вашия лекар. При необходимост той може да ви предпише подходящ медикамент.