Сутрин се събуждам в ужасно настроение. Струва ми се, че мразя партньора си, работата си, тапетите в спалнята ме дразнят… Ободрявам се едва когато намирам загубения си мобилен телефон и решавам да се обадя на любимия, за да му се извиня за отвратителното си настроение сутринта. Разплаквам се, когато ми съобщават, че той е на съвещание. Изведнъж обаче се сещам, че след 5 месеца ще имам бебе и душата ми се изпълва с щастие...


Сигурно подобна изповед ви се струва позната? Бременността е в състояние да забърка емоциите ви в невероятен “коктейл”. Това се дължи на повишените нива на естрогените и прогестерона – хормони, които влияят на биохимичните процеси в мозъка и са отговорни за регулиране на настроението.

Защо чувствата ви са толкова променливи? Не само хормоните влияят на емоциите. Независимо колко време сте се опитвали да забременеете (още повече пък, ако не сте опитвали), установяването на бременността си е шок. Наред с вълнението и очакването вие неминуемо изпитвате напрежение и страх за здравето си и за здравето на бебето, както и за промените, свързани с бъдещото ви родителство. Животът ви ще се промени рязко и ще трябва да се справяте с това.
Странични явления от бременността като гаденето и умората също могат да се отразят силно на настроението ви. Чувството, че сте загубили контрол над тялото си, тъй като то се променя с всяка изминала седмица, също е изнервящо. Затова добре е да планирате как да овладеете положението

Може би мислите, че нещо сладичко ще ви ободри, но набързо изядената храна всъщност има обратен ефект. Бисквитите, кейкът и газираната напитка ще ви ободрят за кратко, но след това ще се почувствате още по-зле. Хранете се редовно и здравословно, като редувате основните хранения с леки закуски, които отделят бавно енергия. Така ще се предпазите от рязкото повишаване на кръвната захар, последвано от рязкото й спадане.

 • Не потискайте емоциите си. Спокойно обяснете на партньора си как се чувствате. Споделянето с хора, на които имате доверие, ще ви помогне да видите нещата в перспектива.
 • Гимнастиката е едно от най-добрите средства срещу стреса. Леката 10-минутна разходка ще ви тонизира и ще освежи главата ви. Може да опитате йога за бременни или плуване. Не предприемайте обаче гимнастика, свързана с голямо напрежение – целта е да укрепвате силата на тялото си, без прекалено да натоварвате ставите и мускулите.
 • Правете чести почивки. Ходете на масаж, вземайте топла вана и лягайте рано вечер с хубава книга, за да изгоните стреса, натрупан през деня. Всичко, което ви прави щастлива и спокойна, е добро за вас и за нероденото ви бебе.
 • Не се мъчете да преглъщате сълзите си. Щом имате нужда, поплачете си на воля в банята или в някоя тиха градинка. След това ще се почувствате много по-спокойна и така няма да притеснявате никого.
 • Водете си дневник. Изливането на емоциите върху хартия наистина може да ви подейства отрезвяващо. Така ще блокирате бушуването на отрицателните мисли в главата си, ще успеете да разсъждавате по-трезво, да се погледнете отстрани. Ако някой ви е ядосал, напишете му писмо, после го скъсайте и го хвърлете в кошчето, но излейте гнева си. Със сигурност след това ще сте по-уравновесена и спокойна.
  Хубаво е да знаете и как да овладявате връхлитащото лошо настроение на работното място
  Плачът не се смята за достойно професионално поведение, така че избягвайте да го практикувате в офиса. По-добре е често да притичвате до тоалетната и колегите ви да смятат, че имате проблеми с отделителната система, отколкото да усетят, че се каните да хвърлите срещу шефа машинката за телбод.
  Безспорно от амплитудите в настроението ви най-често ще страда вашият партньор
  Вероятно според вас той има и най-голямата вина да сте в това състояние… Любимият може да ви обича каквото и да се случи, но и най-търпеливият и съчувстващ мъж ще излезе от релси, когато го нападат без всякакво основание. Ако сте по-спокойна, подробно обяснете на бъдещия татко как се чувствате. Дайте му да прочете, че това състояние е напълно нормално за 9-те месеца. Помолете го да ви помогне да го преодолеете заедно. Бъдете готова да му се извинявате многократно – сега не е време да утвърждавате честолюбието и гордостта си.
  Ако промените в настроението ви станат екстремни, възможно е да принадлежите към онези 10% бременни, които страдат от предродилна депресия
  Чувствате се потисната през цялото време, станали сте необикновено раздразнителна или нетърпелива, имате трудности със съсредоточаването или с вземането на решения, натрапчиво се обвинявате за грешките в живота си, дистанцирате се от приятелите и семейството, загубили сте апетита си или имате проблеми със съня – обърнете се към вашия лекар за диагноза и лечение. Проучвания показват, че нелекуваната предродилна депресия може да увеличи риска от развитие на следродилна депресия, така че не игнорирайте безпокойствата си.