Освен новите „възглавнички” по фигурата ви, променя ли се и личността ви? Предлагаме ви един тест, който ще ви ориентира по този въпрос...

Какво е настроението ви в момента?


Променливо… В един момент плачете, защото кафето е изкипяло, в следващия спорите с любимия, който ви предлага да сготвите нещо за обяд. Умората си казва думата си, но и променливите нива на хормоните в организма ви си правят лоши шеги с вас...Чудесно… В действителност почти не забелязвате, че сте бременна. Животът ви е същият както преди. Особено ако сте влагали много амбиции за кариерата си, ще мине доста време, докато свикнете с тялото си и с променения ви живот.

Изцяло сте отдадена на бременността… Чантата за родилното е подготвена още от 4-ия месец, говорите на корема си дори и по улицата и непрекъснато четете за раждането. Обсебена сте само от новите моменти в живота ви и нищо от предишните вълнения вече няма значение за вас.


Наскоро спречквали ли сте се с някого?


ДА
С всички. (виж А)
С майка си, след забележката й да ходите с ниски обувки например. (виж Б)
С приятелката си, която отбелязва, че не я слушате, когато ви говори за проблемите си. (виж В)

НЕ
Но по неизвестни причини сте готова всеки момент да избухнете в плач. (виж А)
Все още сте душата на всяка компания. (виж Б)
Всички, с които прекарвате времето си, са майки, така че са наясно със състоянието ви. (виж В)

А. Изморена и чувствителна

Действията ви се определят от настроението ви и това може да е изтощително. Опитите ви да вършите всичко както досега ви уморяват. Хормоналните промени се „кротват” около 4-ия месец, но опитайте да им се противопоставяте с дейности, които ви тонизират. Плуване, разходки, йога упражнения... помагат за отделянето на ендорфини, които подобряват настроението и зареждат с енергия.
Как да се сприятелявате…
Успокойте се и избягвайте ситуации, които ви напрягат.
Не сдържайте чувствата си. Предупреждавайте останалите, че нямате вина за буйствата на хормоните ви.

Б. Живот без промени

Искате да водите нормален живот – защо не?! Няма нужда да променяте същността си само защото очаквате бебе. Добре обаче е да намерите приятелки сред други бъдещи майки. Те са наясно за промените в живота, които идват с бебето. За да не се изтощавате допълнително, не се амбицирайте да поддържате ритъма отпреди бременността. Не омаловажавайте и очевидни сигнали на организма ви, че трябва да намалите темпото.
Как да се сприятелявате…
Посещавайте курсове за подготовка за раждането. Това е най-лесният начин да се запознаете с други бъдещи майки.
Не се тревожете прекалено, че нямате желание да се променяте. Майчинството ще се превърне в реалност след появата на бебето.

В. Бременността е обсебила мислите ви

Да станете майка, е нещо, за което сте се подготвяли отдавна и нищо не е в състояние да помрачи представата ви за очакваното бебе. Все пак живейте с реалностите и бъдете готова, че не е възможно да се предскаже как ще се промени животът ви. Задължително отделяйте време за почивка и се наслаждавайте на този специален период.
Как да се сприятелявате…
Мислете и говорете с околните не само по бебешки теми. Това ще ви помогне да стъпвате здраво на земята.
Не прекъсвайте връзките си с приятели без деца. Не забравяйте, че ще има периоди, когато ще искате да се чувствате както преди забременяването.

„9 месеца”