Вълнуващо е да усещате, че във вас расте Нов живот, но това означава, че се налага да поемате и невероятна отговорност! Как да сте в превъзходна форма през 40-те гестационни седмици? Предлагаме ви приятна, лесна за изпълнение програма, която ще ви осигури добър тонус и здраве.

Винаги закусвайте
Защо? Ако преди да забременеете вашата закуска е била кафе, цигара, кафе, цигара... време е да я забравите. Избягвайте кофеина и напълно отхвърлете никотина. Старайте се да се храните здравословно. Бременността е уморителен 9-месечен маратон, а от вас се изисква да започвате деня заредена с енергия. Проучвания сочат, че бъдещи майки, които закусват обилно с храни, богати на влакнини, са по-здрави и по-щастливи.


Какво да правите. Не забравяйте, че закуската е най-важната част от хранителния режим. Най-добре е да започнете деня с купичка зърнени храни (богати на желязо), накиснати в прясно мляко (богато на калций), пълнозърнест препечен хляб (за влакнини) и чаша прясно изстискан портокалов сок (за витамин С). Енергията, поета чрез тази закуска, бавно и равномерно се усвоява от организма. Така по-лесно ще издържите до обяд, без да огладнявате и да се нахвърляте върху вредни храни.

Движете се
Защо? Ако някога през живота си имате право да прекарвате дните си излегната на дивана, бременността е това време. Ако обаче не мързелувате, а редовно правите упражнения и се движите, при появата си на бял свят вашето бебе ще се справи по-добре със стреса, а вие по-бързо ще се възстановите след раждането, ще възвърнете теглото си отпреди бременността и ще сте по-позитивно настроена към майчинството. Не е нужно да посещавате скъпи фитнес зали или гимнастически салони, в които въздухът е повече от замърсен, а “ароматът” на пот вероятно ще засили гаденето ви... Не ви трябват дори маратонки. Нужни са ви удобни ниски обувки. Излизайте по-често от дома (или от офиса в обедната почивка) и се разхождайте!


Какво да правите. Из парка, по пътя към магазина... поне 20-ина минути вървете със забързана крачка. Добре е да се почувствате леко задъхана, но все пак способна да проведете разговор. Не се амбицирайте да вървите с километри пеша. Всяко прехвърляне на мярката е нездравословно!

Пийте много течности
Защо? С напредването на бременността течностите в организма се увеличават, а с тях нараства и нуждата от поглъщане на нови. Не пренебрегвайте факта, че допълнителните течности поддържат кожата мека, ограничават риска от запек и цистит и, може да ви изглежда странно – намаляват отичането на глезените и пръстите. (Разбира се, става въпрос за безалкохолни, но не газирани напитки – алкохолът е едно от нещата, които трябва да избягвате.)
Какво да правите. Поставете си за цел да изпивате около осем чаши вода на ден (чаят и кафето не се включват). Ако намирате водата за безвкусна, включете в менюто си мляко, билков чай, супа и плодов сок.

Яжте плодове
Защо? Съдържащият се в плодовете витамин С помага на организма да абсорбира желязото – добра новина за вас (поради бързо нарастващото количество кръв организмът ви се нуждае от повече желязо) и за вашето бебе (в неговото тяло се развива кръвоносна система). Плодовете, особено сушените, са богат източник и на влакнини. Един от страничните “бонуси” на бременността е запекът. Няколко сушени кайсии могат да се окажат удивително ефикасни!
Какво да правите. Постарайте се всеки ден да изяждате по пет порции добре измити плодове и зеленчуци. Чашата плодов сок смятайте за една порция.

Слушайте вашата акушерка
Защо? Наред с измерването на кръвното ви налягане прегледите през 9-те месеца са отлична възможност да черпите знания от професионалния опит на вашата акушерка. Тя (и сп. “9 месеца, разбира се) е енциклопедия с информация и съвети по всички въпроси, като се започне от сутрешното гадене и се стигне до подготовката за раждането. Не пропускайте шанса да получите компетентни отговори на въпросите си. Вие имате право да знаете какво се случва с вашето тяло.
Какво да правите. Преди да отидете на консултация, напишете списък с интересуващите ви въпроси – има голяма вероятност иначе те да избягат от ума ви във важния момент. Не се отказвайте да питате и след като сте чакали с часове пред кабинета – и вие (колкото и другите пациентки) имате право да отнемате от времето на вашата акушерка.

Просветете се за раждането
Защо? Сигурно смятате, че още е рано и не ви се иска да мислите за раждането, но така или иначе то няма да ви се размине. А проучванията сочат, че за жените, които знаят какво да очакват, процесът изглежда много по-малко стряскащ. В курса за подготовка за раждането ще се запознаете с родилния процес, ще добиете по-ясна представа за възможностите вашият партньор да присъства на вълнуващото събитие и да се концентрира над предстоящото изпитание. Най-положителното е, че ще се запознаете и с други жени, които също ще стават майки. След няколко седмици, прекарани в обсъждане на стриите, на видовете обезболяващи средства и пр., ще имате съмишленички, с които сигурно ще споделяте радост, плач и възторг и след раждането.
Какво да правите. Посещавайте училища за бъдещи родители, които предоставят съвременна информация за раждането и съвети за отглеждането на бебето.

Глезете се
Защо? Кога трябва да излезете в отпуск по майчинство? Как да регулирате апетита си? Коя е най-подходящата количка за бъдещото бебе? Как ще се справите с безсънните нощи? Повечето от 9-те месеца прекарвате в безпокойство! Добре е да мислите за живота си след раждането, но не позволявайте страховете за бъдещето да помрачат радостта от настоящето. Тези 40 г.с. са много специално време за вас, затова не се поддавайте на стреса. Угаждайте си! Ходете на масаж или педикюр. Прекарвайте цял уикенд на дивана в четене на хубава книга. Гледайте любими романтични комедии (драми). Гонете угризенията на съвестта – бъдете сигурна, че след като се роди бебето, едва ли ще имате възможност за подобни “удоволствия”.
Какво да правите. Напишете списък на всички неща, които ви тонизират и подобряват настроението ви, като оградите с кръгче най-приятните и предпочитаните. Уверете се, че преди да родите, поне веднъж сте се възползвали от удоволствията, включени в списъка.

Когато очаквате второ бебе
Отсега не можете да си представите как ще намерите секунда за себе си? Ето някои предложения: След като вашето малко дете заспи, вземете вана (или топъл душ), като се отпуснете под топлата вода на светлина от ароматизирани свещи. Може да масажирате корема със силноовлажняващ крем.
При всяка възможност подремвайте през деня. Обърнете гръб на мръсните чинии, а докато детето е в леглото, почивайте с крака, повдигнати на стол.