Много хора се заблуждават, че умората е едва ли не естествено състояние на човека. Не е така!


Изключително важно е бременната, родилката и младата майка да не се примиряват със симптомите на умора, а да търсят обяснение за появата й и пътища как да я преодолеят. “Модата” на пролетната умора и на есенната депресия отмина. Вярно е, че сезоните могат да отключат или да задълбочат тези състояния, но те не са причина за тях. След дългогодишни и пространни проучвания френският професор Андре Алаерт е установил, че

умората е три вида
 Първата е причинена от постоянен стрес в семейството, работата, училището...
 Втората е резултат от свръхнатоварване – физическо, умствено.
 Третата е симптом на болест. Болестта може да е нарушена дейност на щитовидната жлеза, възпалителен процес, бъбречни инфекции, анемии, туморни заболявания, наркомания, диабет... Ако болестта се лекува, умората си отива. Когато обаче след изследвания и консултации се установи, че сте преуморена, освен почивка се налага да проведете и съответна диета и да спазвате определен режим. Понякога умората е упорита и продължава месеци. Тя причинява изтощение, намален тонус, отпадналост, безсилие, сънливост. Някои я наричат вегетативна дистония. Това състояние е познато от XVIII в. и е описано за първи път от двама английски лекари. Днес вече се говори и за синдром (сбор от симптоми – оплаквания) на хронична умора. Той по-често засяга жените в активна възраст между 20 и 45 години. В последните две десетилетия доста по-често отпреди и мъжете стават негова жертва, но тревожното е, че жените, споходени от него, са все повече. За този синдром се обвиняват разнообразни вируси, най-често грипният и херпесният. За да ги елиминира, имунната система светкавично реагира, при което от разпада на вирусите се произвеждат токсини (отрови). Те увреждат нервната система и нарушават обмяната на веществата. Това води до умора. Има подозрения, че я провокират и антибиотиците. При приемането им след разпада на микроорганизмите също се отделят много токсини. Биолози от Англия и САЩ сочат, че и недостигът на кортизол може да е причина за появата на умора. Това е хормонът на стреса, който рязко се увеличава при внезапно и продължително безпокойство. Преди около 10 години категорично беше доказано, че електромагнитните вълни от мобилните телефони нарушават концентрацията, паметта, нормалните реакции и водят до умора. Подсъдими за появата й са и амалгамовите пломби, консервантите в храните, перилните и почистващите препарати. Епифизата също не е пощадена. Това е жлеза в мозъка, сериозно набедена за появата на умора. Тя произвежда хормона мелатонин, който регулира биологичния ритъм. Затова при смяна на часовото време, ако епифизата не работи адекватно, целият ритъм на живот се нарушава, което води до умора. Серотонинът – хормонът на радостта и щастието, също се произвежда от епифизата и може да намалее, ако тя страда. Тогава умората се задълбочава. 

През първите два и последните два месеца на бременността при родилките умората е чест гост.

Как да я прогоните?
Мозъкът силно се нуждае от белтъци, мазнини и захари. Той дълго е изграждал защитна стена срещу стреса, физическите и психичните натоварвания, но накрая се е предал. А когато му предоставяте храни, от които се нуждае, той “съобщава радостната вест” на подсъзнанието и го приканва към разумни действия: добър сън, ведро настроение, физическа активност. Затова преди всичко
съобразявайте менюто си с някои съвети
 Яжте повече плодове и зеленчуци. Те ще ви осигуряват витамини, плодова и зеленчукова захар, ферменти, антиоксиданти. Бързо ще усетите лечебната им сила.
 Консумирайте млечни продукти с 2% масленост, за да се снабдявате с енергия.
 Яжте риба, соя, ядки, варива, яйца, за да стимулирате добрата форма на имунната си система, която ще ви пази от всякакъв вид инфекции.
 Прогонвайте умората и с някои подправки. Магданозът (и корените му!) е богат на витамин С. Щипка кардамон в сутрешния чай от маточина или от липа ще стимулира обменните процеси и ще ви зарежда със сили. Джодженът, мащерката и чубрицата подпомагат храносмилането, което при умора е вяло и неефективно. Подправките влияят и чрез уханието си. Ароматерапията е мощен фактор в борбата с апатията, сънливостта, отпадналостта. Използвайте още канела, ванилия, карамфил – техните етерични масла имат успокояващо действие, гонят лошите мисли и умората.
 Пийте вода – 1½ –2 литра дневно! Превърнете го в “конституция” в храненето. Водата изхвърля всички отрови, освежава всяка клетка в организма и я прави по-жизнена. Когато липсва, мозъкът работи по-бавно и умората се задълбочава. Водата помага и за възстановяването на уморените и болни клетъчни ядра.
 Консумирайте храни, богати на желязо – черен дроб, червено нетлъсто месо, боб, леща, яйца...
 Включвайте в менюто си ядки – бадеми, орехи, лешници (ако сте алергична, избягвайте фъстъците!), както и шоколад. С тях също ще помагате на мозъка.
 Не пушете, особено ако сте бременна и се чувствате отпаднала. Никотинът “изяжда” запасите от витамин С, който при умора ви е много нужен. Ако не можете да се разделите с вредния навик, консумирайте повече ябълки, киви, лимони, грейпфрут.
 Хранете се три пъти дневно. Приготвяйте храната си чрез варене, печене, на пара, на скара. Яжте бавно и спокойно.
 Пийте сокове. Най-добре е те да са от ябълки, грозде, кайсии. Сокът от лимон, изпит сутрин на гладно, веднага обезврежда отровите и намалява отоците, ободрява. Избирайте плодове и зеленчуци, богати на фибри. Те подпомагат доброто храносмилане. Сред тях са бобът, соята, сушените смокини, тиквата, тиквичките, бананите... Фибрите се грижат за добрия тонус на сърцето и съдовете.
 Набавяйте си мазнини чрез зехтин, олио, по-тлъсти риби, суроватъчно масло.
 Спортувайте – умората често идва от заседналия живот.
 Кажете “Не!” на дългите телефонни разговори, на поканите за богати трапези.
 Вечер оставяйте грижите пред вратата на спалнята. Това е задължително за бременни и родилки.
 Осигурявайте си достатъчно сън. Когато спите, задоволявате повишените си нужди от релаксация и клетъчна регенерация. 90% от уморените и остарели клетки се заменят с нови и енергични.
 Смейте се по-често. Започнете от сутринта – първо на голямото си коремче. Радвайте се на слънцето или на пухкавия сняг, на неугледния си вид след сън...
 Носете дрехи в ярки цветове – червено, жълто, зелено, оранжево. Те ще повдигат настроението ви, ще стимулират усмивката ви, което активира производството на ендорфини...
 Дъвчете дъвка без захар! Дъвкателните движения снабдяват мозъка с повече кислород и той става по-деен.
 По-често се разхождайте. Слънцето – зимно или лятно, стимулира производството на витамин D и серотонин, които ободряват.
 Не пазете диети, когато се чувствате уморена, защото при тях губите течности, а това засилва умората.
 Развихряйте се с метлата, грижете се за цветята у дома, мечтайте – в парка, в офиса, в колата, в тролея... Всеки ден си повтаряйте “Аз мога”, “Ще успея”... 
 Слушайте музиката, която харесвате, танцувайте – при изпотяването ще изхвърляте токсините, натрупани в организма.
 Не обръщайте гръб на секса. По време на полов акт мозъкът произвежда ендорфини, поддържа се естрогенният баланс и се секретира един специален хормон, който също гони умората.
Умората може да се победи. Не й позволявайте да ви поставя на колене. В името на бебето, което обичате, е наложително да сте жизнена, здрава, дейна. 

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог