Питали ли сте се някога кога плодът в утробата ви вече не е просто тяло, което расте и се променя, а се превръща във вашето дете? Кога за първи осъществявате емоционалната връзка помежду си?

“Когато моята Лили се роди, имах чувството, че вече я познавам. Знам, че докато беше в корема ми, тя беше част от мен и съм убедена, че усещах мъничкото й съзнание”, споделя Тони.

В началото на миналия век специалистите приемат, че животът на човека започва след раждането. Според тях едва тогава може да се говори за интелект, емоция, реакции. Години по-късно, с въвеждането на ултразвука в медицината, това твърдение е отхвърлено. Прегледите с ехограф установяват, че в действителност плодът е

почти напълно развит
месеци преди раждането

Бебето не само може да вижда и да чува, докато е в корема на майка си, но то усеща допир и вкус. През втората половина на бременността сетивните му възприятия се развиват изключително бързо. То чува как бие сърцето на мама, нейното дишане, различава гласа й. До него достигат думите на татко, музиката... Редица изследвания доказват, че плодът

усеща емоциите на майката

защото хормоните на щастието и стреса преминават чрез плацентата в кръвта му.
“Знаех, че Лили вече е неразделна част от живота ми – не само плът от плътта ми, а и дух от духа ми. Започнах да й разказвам всичко, което ми се случваше, описвах й света наоколо. Независимо колко изморена или изнервена се чувствах, няколко мига, посветени на малкото ми момиченце, ме успокояваха. Тя сякаш разбираше какво й говоря”, разказва Тони.

Емоционалната връзка между майката и плода е изключително важна за бъдещето развитие на детето.

Обичта, която получава

докато е в утробата, формира характера и бъдещите му отношения с околните. Колкото повече майчина любов стига до детето в корема ви, толкова по-самоуверено ще е то в бъдеще и по-силна ще е връзката помежду ви. Ето защо отделяйте достатъчно време за размисъл и самовглъбяване. Изследвайте тялото и съзнанието си, доверявайте се на реакциите и интуицията си, за да опознавате своето дете и да откликвате на нуждите му. Отделяйте му време винаги когато можете. Няколко минути са достатъчни.

“Още преди да се роди, Лили
налагаше волята си

а аз се научих да се съобразявам с желанията й, за да сме по-спокойни и двете”, допълва майката. Например, въпреки че обожавам по-пикантните ястия, малката принцеса се бунтуваше и сякаш искаше от мен да хапвам само сурови плодове и зеленчуци.

Не мога да ви опиша войната (с ритничета), която обявяваше всеки път на любимите ми рок-музиканти, и спокойствието, което излъчваше, когато й пусках какъвто и да е чил-аут.”

Плодът в утробата ви може би споделя вашите емоции, откликва и променя настроенията ви, може би зависи емоционално от вас. Тялото му е достатъчно развито, за да възникне въпросът, дали е възможно съзнанието му да функционира преди раждането. Формират ли вашите мисли и реакции през 9-те месеца някаква част от характера на детето, влияят ли те на бъдещето му психично развитие? Отговорът все още не е еднозначен. Както на всеки обаче се налага да се справя с емоционалния свят на околните, така и още неродените се адаптират към настроенията на майките си, а понякога им налагат своята воля.