Няма бременна, която да не се чуди как да избяга от типичните за 9-те месеца неразположения, които често я тормозят. Умората, отоците и нервното напрежение са чести спътници. Едно от малкото оръжия, чрез които можете да се борите срещу тях, е автомасажът. Време е собственото ви тяло да поработи за вас, за да се почувствате по-добре. Това не изисква големи усилия, освен няколко отделени минути, които ще посветите на блаженството си.

Какво ви е нужно

 • За да се отпуснете възможно най-лесно, ви е нужна подходяща атмосфера – тихо, може би тъмно място.
 • Любимият ви хидратантен крем или обикновено бадемово масло за намазване на ръцете. Така масажът ще е по-приятен, но и ще подхранва кожата.

  На война с напрежението
  Когато имате нужда бързо да се отпуснете и да прогоните напрежението, отделете няколко минути да поглезите лицето си. 2–3 минути за клепачите, челото и носа ще направят чудеса срещу стреса, главоболието и запушения нос.

 • Умората се складира в горните клепачи. Плъзнете палците си над очната кухина до края на веждите. Повторете няколко пъти това просто движение и ще се почувствате освежена.
 • Отпуснете мускулите на челото, като прокарате пръстите си от средата на челото до слепоочията. Там с върховете им опишете няколко кръга. Ако главоболието е вашият бич, това е един начин да го прогоните.
 • Поставете двата показалеца в долната част на носа. Плъзгайте ги нагоре, като следвате носната преграда, докато стигнете очите. Повтаряйте движението в обратната посока до разширението на носа, след което разтривайте леко бузите. За финал докосвайте ушите.
 • От центъра на брадичката описвайте кръгове с двете ръце, придвижвайки ги към ушите. Когато стигнете точката, в която се съединяват горната и долната челюст, натиснете леко с пръсти.

  С ръце срещу отоците
  Масажът на ръцете не само действа отпускащо, но и помага да се намалят отоците.

 • Започнете с масаж на ставите на всеки пръст от дланта към върховете. Масажирайте няколко секунди.
 • С палеца на едната ръка опишете плавни кръгове, обхождайки цялата длан на другата (обърнете я нагоре, за да я виждате). Направете го и на двете ръце.
 • Вплетете пръстите си, както е показано на снимката. Прокарайте палеца по опакото на ръката, като извършвате масажиращи движения от ставите на пръстите към китката.