Девет месеца извънредно положение – особено в службата. Коремът се уголемява, сроковете на служебните задачи като че ли се скъсяват, напрежението расте. Нужна е програма за добро самочувствие и за тонизиране.

Умората
Чувствате се уморена? Дължи се на пренастройването на обмяната на веществата на "вълните" на бременността. Независимо дали професията Ви изисква да седите, или да стоите права, краткотрайните нарушения на кръвообращението са нещо обичайно. Сърцето работи за двама и трябва да се справя с увеличения обем на кръвта и нарастващото телесно тегло.


Какво да правите
Стегнете седалищните мускули така, че да усещате напрежение в бедрата, бройте до пет и отпускайте. Всички мускулни игри със стягане и отпускане стимулират кръвоснабдяването. Предимство – никой не забелязва тайната гимнастика, а скучните заседания придобиват смисъл. И упражненията с разтягане тонизират кръвообращението. Затова редовно се протягайте до върха на пръстите на ръцете и на краката.
Специален съвет
Обърнете внимание на дишането – поемайте дълбоко въздух, не го задържайте, а го оставяйте да преминава свободно, като вдишвате и издишвате равномерно.

Болките в гърба
Почти задължително болките в гърба принадлежат към болежките на бременността, които Ви преследват и не изчезват и на работното място. Дължат се на разхлабването на ставните връзки и на преместването на центъра на тежестта на тялото с напредването на бременността.
Какво да правите
Застанете в рамката на отворена врата със здраво опрени на пода крака. Хванете рамката с двете си протегнати назад ръце (ръцете да са на нивото на последните ребра). Навеждайте горната част на тялото напред, докато ръцете се опънат. Стягайте тазовото дъно и повдигайте леко таза нагоре по посока на пъпа. Бройте до 40 и отпускайте. Разтягането е истинска почивка за долната част на гърба. Стягайте и отпускайте тазовото дъно колкото може по-често. Все едно дали седите, или чакате на опашка – важното е то да е активно.

Следобедната леност
Сигурно в следобедните часове се чувствате особено уморена и Ви се приспива. Това не е най-доброто състояние за задачите, с които имате да се справяте. А и погледът на Вашия шеф не бива да долавя леността Ви.
Какво да правите
За да прогоните умората, приложете следната тактика:

 • Заредете се с чист въздух. Използвайте обедната почивка за кратка разходка из квартала (поне 15 мин). Кислородът освежава мозъчните клетки, а и бебето “се зарежда". На бюрото вдишвате само 6 до 10 литра въздух на минута, докато по време на разходка – 15.
 • Подремнете. Според американско проучване пълното отпускане за 5 до10 минути (не повече!) повишава работоспособността с 35%. Изпробвайте!
 • Усмихвайте се! Сериозното лице ангажира 64 мускула, докато за широката усмивка са достатъчни 10. Още щом ъглите на устата се повдигнат, мозъкът започва да отделя хормоните на щастието. Трикът е, че мозъкът не може да различи дали усмивката е престорена, или не.
 • Дъвчете дъвка. Дъвченето разхлабва челюстната мускулатура, мозъкът се снабдява добре с кислород, мисленето се стимулира.
 • Помогнете на очите. При работа с компютър очите извършват около 30 000 движения на ден. Ясно е, че заслужават почивка. Затворете очи, поставете върховете на пръстите си върху външните очни ъгли и изтегляйте кожата леко по посока на ушите. През това време мигайте силно 10 пъти (повторете 3 пъти).
  Специален съвет
  Не пропускайте всяка възможност да се движите, сменяйте по-често позата си. Например, след като сте седели един час, време е да отидете да телефонирате или да изпратите факс. Обръщайте внимание на стойката си – добре ли са опрени краката Ви на пода, изправен ли е гръбнакът Ви, при стоене бедрата Ви поклащат ли се безпроблемно наляво и надясно. Чрез всичко това ще избегнете стягането на мускулите.

  Вените
  При повечето професии краката не са ангажирани, но вените им са подложени на силно натоварване. При небременни те помпат към сърцето дневно около 7000 л кръв в посока, обратна на гравитацията, а при бъдещите майки количеството е още по-голямо. Чакането на опашка, безкрайните заседания и растящият корем са опасни за вените. Резултатът е тежест в краката и често разширени вени.
  Какво да правите
  Ако се движите повече, ще поддържате тонуса на краката. Не ползвайте асансьор, качвайте се и слизайте по стълбите. Срещайте се за кратки разговори с колегите лично, вместо да им се обаждате по телефона. Никой няма да забележи, ако направите малка гимнастика на краката, както седите. Извършвайте кръгови движения със стъпалата, сгъвайте и разгъвайте пръстите. Ето една отлична “помпа” при работа в седнало положение – поставете телефонния указател под бюрото, стъпете с пръсти върху него и движете петите нагоре-надолу.
  Специален съвет
  Носете удобни обувки и винаги дръжте при себе си резервен чифт за смяна. Впитите дрехи, ¾-ите чорапи и тесните панталони са забранени. Добре е да знаете, че дълбокото вдишване и дългото издишване тонизират оттичането на кръвта от вените.