Есенният и зимният сезон провокират всевъзможни простуди, инфекции и понякога неизбежните грипни епидемии. За съжаление, е невъзможно да се изолираме напълно от болестотворните микроби, но е в наши ръце да сведем до минимум възможностите да „хванем“ грип или някое простудно заболяване. Достатъчно е да знаем по какъв път се предава грипът и да вземем навременни мерки.

 

Възможно ли е да не се заразя, ако общувам с човек болен от грип?

Дали ще се разболеете, или не, зависи от това, доколко е силна имунната ви система. Затова се погрижете да я подсилвате със здравословно хранене, леки упражнения, пълноценна почивка и по преценка на вашия генеколог

с – витамини. Освен това не е излишно да предприемете мерки за безопасност. Например в добре проветрено помещение рискът да се заразите от болен е много по-малък. Ако в обществения транспорт, където въздухът постоянно циркулира, заподозрете, че съседът до вас не е много здрав, се преместете в близост до вратите.

 

Мога ли да се заразя от собствената си четка за зъби?

Напълно е възможно. Особено ако неотдавна сте прекарали простуда или грип. Когато сте си мили зъбите докато сте били болни, грипните вируси са се „загнездили” в четката за зъби. Те не умират веднага. Според статистиката много хора се заразяват вторично от предметите за лична хигиена. За да се предпазите от повторна атака на болестта, след като оздравеете, сменете четката си за зъби.

  • Витамините

Голяма част от противопростудните и противогрипни лекарства съдържат витамин С. От него имунната система се нуждае постоянно. При лечение на простуда и грип витамин С ускорява процеса на оздравяване. Затова хапвайте повече цитрусови плодове - лимоните и портокалите го съдържат в големи количества. Включете в дневното си меню киви, дюла, червени чушки, ябълки.

  • Народна медицина

В началния стадий на простуда или грип можете да повикате на помощ народната медицина.

Направете си витаминозен коктейл:

  • 1 ч. л. сироп от шипки
  • 2 с.л. сок от червено цвекло
  • ½ сок от лимон

Разбъркай всички съставки добре и изпийте еликсира на здравето. След това се наспете добре - на сутринта ще се почувствате по-добре.

  • Дихателни упражнения

Дихателните упражнения, така като и физическите, трябва да се изпълняват на открито или в добре проветрени помещения. Можете да ги изпълнявате в легнало положение или права. Важно е да дишате през носа. Когато изпълнявате дихателни упражнения ги правете в една и съща последователност. Ако сте бременна, благодарение на дихателните упражнения можете да подготвите организма си за натоварването, което започва след средата на бременността, както и за самото раждане. Трябва да наблягате на дишането с гърди, а не с корем. Причината е, че след определен етап от бременността, когато коремът нарасне, дишането е затруднено. Добре е да се опитвате да задържате дъха си. Това ще помогне и при раждането.

Пример за дихателно упражнение:

Няколко пъти дълбоко вдишвате и издишвате. След това при вдишване повдигате ръцете, а при издишване ги спускате. Повторете 8-10 пъти. След това легнете по гръб и бавно вдишвайте и издишвайте, като при вдишване леко стягайте корема, а при издишване го отпускайте. Направете упражнението 5-6 пъти.