Нищо не изпълва сърцето на бременната с такъв страх както кървенето. Дали ще са само няколко капки, или кървенето ще наподобява менструация, почти не е възможно то да не предизвика опасения за най-лошото. Всяко кървене през бременността се определя като патологично, макар то да е изненадващо често явление. Около 30% от жените кървят през 9-те месеца, без това да им попречва да родят здраво бебе. Ако кървенето не е съпроводено с болки, рискът от аборт е само 10%.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Независимо от това при всяко кървене трябва да се потърси помощ от акушер-гинеколог. При бременност над 10-ата гестационна седмица (г.с.) може да се направи ултразвуково изследване. Ако то не покаже сигурни данни, може да се проведат други изследвания, включително определяне на нивата на хормоните в кръвта. Ако ехографският преглед установи, че сърцето на плода работи нормално, рискът от аборт спада до 3% дори кървенето да продължава.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Различно по вид и причини
Кървене при имплантирането. То се дължи на имплантирането на оплодената яйцеклетка в тъканта, която покрива вътрешността на матката.
Това е най-честата причина за кървене през ранната бременност. Появява се по времето, когато се очаква мензесът. Кървенето е оскъдно и често наподобява кафеникаво петно по бельото. То не е причина за тревога и обикновено изчезва за няколко дни. Понякога може да е по-обилно и ако ви тревожи, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.


Кафяви капки по бельото. Среща се често също в ранната бременност. Причините не са изяснени; предполага се, че са хормонални. Обикновено се наблюдава през първото тримесечие, но може да продължи и през останалите периоди. Изявява се с кафеникави петна по бельото. Рядко е причина за тревога, но не е излишно да се посъветвате с лекаря си, особено ако вече сте прекарали аборт.
Ерозии на шийката. През бременността понякога клетките на маточната шийка стават по-чувствителни поради хормоналните промени. Така се получават ерозии (ранички), които могат да кървят по време на секс. Кървенето може да е кафеникаво или да е няколко капки светлочервена кръв. Обикновено спира от само себе си, но може да се появи отново при дразнене на ерозиите. Споделете с лекаря си.
Полипи на шийката. Някои жени имат полипи на шийката на матката, които са безобидни, но през бременността могат да кървят. Кръвта обикновено е светлочервена, появява се след секс и бързо спира. Полипите причиняват понякога и болки, затова е добре да потърсите лекарски съвет.
Кървене от плацентата. То може да е светлочервено и обилно, понякога придружено с болки и съсиреци. Сред причините са леко отлепване на плацентата от вътрешния слой на матката или разполагането й в близост до отвора на шийката (т.нар. плацента превия). Кървенето може да се появи във всеки стадий на бременността, но най-често след 24-ата г.с. Този вид кървене изисква незабавна специализирана помощ, поради което без отлагане трябва да се отправите към болницата. Там ще се установи точната причина и ще ви препоръчат съответен режим.

Д-Р СИГРИДОВ ЗА ВЪТРЕУТРОБНОТО СТАРЕЕНЕ И ПРЕНАТАЛНАТА ДИАГНОСТИКА

Аборт. За съжаление една на всеки пет бременности завършва с аборт. Симптомите за него могат да са различни, но кървенето обикновено наподобява мензес. Прекъсването на бременността до 24-ата г.с. се определя като аборт, но в много случаи това може да стане още преди жената да разбере, че е бременна. Рискът намалява значително след 12-ата г.с.
Половината от абортите се дължат на увреждане на плода, при други 20% плодът дори не се развива. Ако се съмнявате за аборт, спешно се обадете на лекаря си. Вероятно ще се наложи преглед, чрез който да се установи дали има евентуално разкритие на маточната шийка. В такъв случай абортът е неизбежен.

Извънматочна бременност. Кървенето може да е сигнал за извънматочна бременност – състояние, което потенциално застрашава живота на бъдещата майка. То се развива при имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната тръба. Може да предизвика болки и кървене и при забавяне на диагнозата да се стигне до разкъсване на тръбата и кървене в коремната кухина. Около една от 80 бременности е извънматочна. Признаците могат да са тъмно, воднисто кървене, болки в корема (предимно едностранни), причинени от вътрешен кръвоизлив, гадене, световъртеж и колабиране. Обикновено симптомите се появяват между 4-ата и 10-ата г.с.
При съмнение за извънматочна бременност незабавно потърсете вашия лекар. Ако изследванията в болницата потвърдят диагнозата, налага се оперативно лечение. След извънматочна бременност повечето жени отново забременяват в рамките на 18 месеца.