Омръзнаха ли ви 9-те месеца, през които страдате от разнообразни физически и психични неразположения? Сигурно с нетърпение чакате бебето да напусне тялото ви, за да си върнете старото Aз.
Раждане. То не е вълшебна пръчица. Бременната, която влиза пухкава в АГ отделението, не си тръгва от него магически преобразена във фина манекенка. В определен момент е напълно възможно да ви се струва, че неудобствата след изписването засенчват бременността ви.


Кожа. Надеждата ви, че неприятните тъмни петна тук и там плюс линията по корема ще изчезнат, се оправдава. Само че кожата ви сега е свръхчувствителна, а може да стане и суха, ако кърмите. Следете състоянието й, защото прекалената сухота е сигнал за екзема или псориазис. Пийте много вода и втривайте витамин Е в кожата си.
Гърди. Мечтаете си напрежението да отмине и да се върнете към секси повдигащите, стягащи сутиени? За известно време можете да забравите за това. Около третия ден след раждането кърмата превръща гърдите в гранитни късове. За да облекчавате състоянието си и да се предпазвате от запушване на млечните жлези и мастит, изцеждайте млякото си максимално и възможно най-често кърмете бебето. За правилното положение на новороденото потърсете съвет от акушерка. При повишена температура и червени петна се консултирайте с лекар. Междувременно, докато кърмите или сте във ваната, нежно масажирайте твърдите участъци по посока на зърното. Правете компреси с изстудени в хладилника зелеви листа. След всяко кърмене облекчавайте възпалените зърна чрез нежен масаж.

Корем. Омръзнало ви е “хралупата” на Новия живот да предхожда появяването ви с около 5 минути? Сигурно в сънищата си се виждате с идеално плосък корем и стегната мускулатура. За съжаление известно време след раждането все още ще изглеждате бременна. Въпреки че само за 10 дни матката се свива, кожата остава отпусната, докато не се погрижите за мускулите си. Спасението се крие в редовни (и препоръчани от специалист!) упражнения за тазовото дъно и корема. Не се изтезавайте със стегнати дрехи – носете удобно, свободно облекло.
Коса. Буйната ви грива е сред малкото хубави подаръци на хормоналното цунами, наречено “бременност”. След идването на бебето ще се наложи да й кажете сбогом. За да спасите косата си от бързо изтощаване, изберете подходяща по-къса прическа и висококачествена подхранваща козметика. Не се притеснявайте – оплешивяването не чука на вашата врата. Ако ви се струва, че губите много коса обаче, незабавно потърсете съвета на дерматолог.
Болка. Настроихте ли се да се разделите със свръхчувствителността и неприятните усещания? И тук ви очаква известно разочарование, тъй като свиването на матката причинява болка. Добрата новина е, че неразположението е строго индивидуално (варира от умерено след първо раждане до по-силно след всяко следващо), продължава само няколко дни и може да се облекчи. Акушерката ще ви посъветва кое е подходящото болкоуспокояващо и ще ви помогне, ако след 48 часа все още се чувствате зле.
Последният “подарък” на бременността. Сигурно си мислите, че след раждането всичко свършва. Истината е, че тялото ви има последната дума по въпроса и е възможно то да ви “дари” с хемороиди. Напъните при запек ще влошават състоянието ви. Хубавото е, че след няколко дни това неудобство изчезва. За да облекчите раздразнените места, поставяйте компреси от замразени грахови зърна, завити в хавлиена кърпа. Ако това не ви помогне, помолете акушерката да ви предпише мехлем. Консумирайте много пресни плодове и зеленчуци и храни, богати на влакнини, за да се преборите със запека. В случай че хранителният режим не помогне, потърсете помощ от лекар.