За да бъде косата ви в добро състояние по време на бременността, трябва да полагате грижи. Като всяка друга част от кожата, така и тази на главата изисква редовно отстраняване на замърсяването, получаващо се от секрецията на жлезите, лющенето на епидермиса и от влиянието на околната среда.

Разбира се, възниква следният въпрос: Колко често да мием косата? По голямата част от мастните жлези са разположени около космите и отделят секрета си в космените фоликули. Космите като мъртви образувания, съставени от рогови клетки, се нуждаят от омазняване, за да притежават еластичност, разтегливост и здравина. Омазняването не бива да достига прекалени размери, тъй като това води до залепване на космите, а нейното разлагане ги уврежда. Към това се прибавя и запушването на изходните отвори на мастните жлези, което пък създава благоприятна възможност за развитие на микроорганизми. Препоръчително е дамите с дълги коси да измиват косите си по-често, тъй като те задържат повече прах и секреция, отколкото късите коси. За измиването и подържането на косата използвайте подходящи препарати според типа ѝ (мазна, суха, нормална).

Безопасно ли е боядисването на косата по време на бременност за Вашето бебе?

Въпреки че изследванията за влиянието на боята за коса върху плода са малко, експертите по-скоро защитават тезата, че боите са безопасни за бебето и бременните жени нямат основания за притеснение. Не се се учудвайте обаче, ако вашият лекар ви посъветва да ограничите боядисването на косата си. Боята се абсорбира през кожата на скалпа и оттам попада в тялото. Повечето лекари съветват през първия триместър да не се боядисва косата, като може да се поднови боядисването през втория и третия триместър.

При боядисване на косата се стремете да подбирате бои с по-малък брой химикали. Помещението трябва да бъде добре проветрено, за да вдишвате по-малко изпарения. Ако сама боядисвате косата си, използвайте ръкавици. Ако боядисвате косата си във фризьорски салон, избирайте или ранен час – началото на работното време, или възможно най- ненатоварения ден от седмицата. Причината е, че тогава концентрацията на изпарения от бои е най-малка. Използвайте полупрозрачни бои, които съдържат по-малко (или не съдържат) амоняк и перхидрол. При този тип бои разликата с цвета на корените не е толкова отчетлива. Също така можете да използвате специални шампоани, които поддържат цвета на боядисаната коса.

Как бременността ще се отрази на косата?

Ако косата ви е естествено къдрава, нищо чудно по време на бременността да забележите, че е започнала да се поизправя. След раждането вероятно пак ще се накъдри и ще възвърне предишната си форма, макар че това не е задължително. Много жени откриват, че по време на 9-те месеца косата им се сгъстява. За съжаление, всички хубави неща все някога свършват. Няколко месеца след раждането голяма част от новопоявилата се разкошна коса започва да се сменя и да пада – това е нормално, нека силният косопада да не ви тревожи. А защо не помислите за смяната на прическата? Нещо удобно, практично, но и красиво!

Текст: Milenita May