Текст: Гергана Николова, акушерка, Великобритания

Скъпи читатели, истината е, че никога не бях предполагала, че ще седна да пиша тази статия, поне допреди един месец. Колегите от Алианса на българските акушерки ме поканиха за лектор на Седмата академия за акушерки и ми предложиха да представя тема за ефекта от тютюнопушенето по време на бременност. Резултатите от проучването, което направих, ме стреснаха – статистиката показа, че в България 65% от бъдещите майки пушат. За сравнение във Франция този процент е около 17%, 12% в Германия, 10,8% във Великобритания и около 8% във Финландия. След този резултат се зарових и в социалните мрежи – може би най-актуалният барометър за вашите мнения и настроения.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

А след това, като че ли за да се потвърди мрачната прогноза, по време на посещението ми в една българска болница се срещнах с майката на Петър, роден едва 1800 грама в пълна гестационна възраст. Майката ми сподели, че по време на бременността си не е имала никакви здравословни проблеми и дори намалила цигарите до около 10-ина на ден. Не разбираше защо Петър се беше родил толкова малък. Прочела някъде, че няколко цигари на ден не вредят, а на съветите на здравните специалисти не повярвала, защото си мислела, че преувеличават. И така се роди тази статия.

ФАКТ!

Пушенето по време на бременност се нарежда сред основните причини, водещи до ранен спонтанен аборт, преждевременно или мъртво раждане, вродени лицеви дефекти, ниско тегло при раждането или синдром на внезапната детска смърт. Цигареният дим съдържа над 4000 химични вещества, включително наистина силни отрови като цианид, арсеник и олово, и най-малко 60 канцерогенни съединения. Пушейки по време на бременност, токсичният коктейл попада във вашето кръвообращение, а оттам се препраща към вашето бебе.

КАК ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЕЩЕСТВАТА

Всъщност винаги наблягаме на ефекта от тютюнопушенето върху плода, но почти никога не обясняваме какво точно се случва, защо и как. Вярвам обаче, че всяка една от вас иска да знае. И така.

Никотинът е химичното вещество, което най-често е свързано с цигарения дим, но макар че е отговорен за силното пристрастяване, той има далеч по-ужасяващ ефект върху вашето бебе. Само секунди след като го вдишате, той води до повишаване на кръвното налягане и пулса и до стесняване на кръвоносните съдове, включително и тези на пъпната връв (която е единственият източник на кислород за бебето ви), ограничавайки достъпа на кислород до всичките му органи и нарушавайки тяхното развитие и растеж.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА - СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

Въглеродният окис може би е най-опасният от всички токсини. Той намалява способността на червените кръвни клетки в кръвта ви да пренасят кислород към жизненоважните органи на вашето бебе – сърцето, мозъка и мускулите. Какво изпитва бебето? Постоянен глад.

Арсеникът е отрова, позната от векове. Убива. Знам, че никога дори не бихте си и помислили да замените плодовете в купичката с овесените ядки за вашето дете с малко арсеник. А пушейки, му го подарявате.

Водородният цианид уврежда бронхите на формиращите се бели дробове на вашето бебе и го обрича почти със сигурност на дългогодишна борба с астмата.

Формалдехидът е химикалът, който се използва за препариране на жива тъкан – уврежда директно очичките, носа и гърлото на вашето бебе. За съжаление обаче, вредите се откриват след доста години.

Бензенът е силно канцерогенен агент, причиняващ левкемия и други ракови заболявания. Директно модифицира ДНК-то на бебето ви. Бензенът причинява увреждания на всяко ниво на експозиция и е забранен за промишлена употреба. Той се съдържа обаче в цигарения дим и преминава през плацентата.

 СТАТИСТИКА

Пушейки по време на бременността, увеличавате вероятността от спонтанен аборт с 35%. Без значение дали сте искали тази бременност, или не, последиците от загубата й ще останат завинаги с вас.

Пушенето по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане с 27%. Преждевременното раждане не е просто раждане на малко на размери бебе. Преждевременното раждане означава, че вашето дете ще се роди с недоразвити бели дробове, с риск от анемия и мозъчни кръвоизливи, тежко протичащи инфекции поради незрялост на имунната система, незрялост и лесна ранимост на мозъчните структури. И далеч не на последно място – незавършено развитие на ретината, водещо до ретинопатия на новороденото, и още цял каталог с дългосрочни усложнения. 60% по-голяма е вероятността детето ви да развие астма в по късен стадий от живота си.

Рискът от мъртво раждане е с 47% по-висок при жените, които пушат по време на бременността, отколкото при тези, които не пушат. Вярвам, че е много трудно да се живее с мисълта за загубата на дете, а още по-трудно е, когато знаем рисковете, но въпреки всичко ги поемаме. Пушейки по време на бременността, увеличавате с 40% риска вашето дете да развие аутизъм.

Спирам със статистиката дотук не защото се изчерпи, а защото става все по-тъжна и по-тъжна.

Още по-тъжен е дългосрочният ефект върху здравето на вашето дете. Физиологичните проблеми, макар и на пръв поглед лечими, често водят до много по-сложни и в някои случаи нелечими проблеми от неврологичен или психологичен характер. Опитайте се да се поставите на мястото на детето си, което ще изживее живота си като астматик, диабетик или с един или друг тежък сърдечен проблем.

МИТОВЕ И ФАКТИ

Митове

 

Факти

Бременна съм в третия месец. Няма смисъл да спирам пушенето сега –

щетите вече са направени.

Отказването на цигарите по всяко време на бременността намалява лошите последици.

Пушенето ме отпуска,

а това е добре за бебето.

Всъщност пушенето ускорява пулса, повишава кръвното налягане и увеличава емисиите от въглероден окис в кръвта, затруднявайки притока на кислород към вашето бебе.

Пушенето на по-малко цигари по време на бременността не е вредно.

Не съществува безопасно ниво на тютюнопушене. Всяка цигара е вредна.

Няма нищо лошо, ако бебето се роди с ниско тегло.

Бебетата, родени с ниско тегло, е по-вероятно да имат здравословни проблеми, отколкото бебетата с нормално и средно тегло.

Познавам жени, които са пушили, а имат бебета с нормално тегло. Рисковете от тютюнопушенето не са чак толкова много.

Наличието на ниско тегло далеч не е единственият риск за здравето на вашето бебе. Много от проблемите се появяват в по-късен етап на развитието.

 

СЕГА ИСКАМ ДА ВИ ЗАДАМ САМО ЕДИН ВЪПРОС – НАИСТИНА ЛИ НЯКОЛКО ЦИГАРИ НА ДЕН СИ СТРУВАТ ТОВА?

Далеч не за всичко са виновни цигарите, но ако знаем рисковете, ако знаем на какво излагаме нашите деца и въпреки всичко го правим – вината е наша.