Да те наричат „татко“ е сладко, но и отговорно начинание. Призвание и титла за цял живот, която води след себе си низ от приключения, вълнения и незабравими моменти. Животът препуска, дните от календара се изнизват, но възпитанието на децата винаги следва да бъде приоритет.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Списание "9 месеца" (@spisanie9meseca)

Кои са най-важните уроци, които всеки баща трябва да остави в наследство у своите деца обаче, ще разберем в следващите редове:

  1.  Да бъдеш смел, не означава, че не трябва да изпитваш страх. Смелостта прави крачка въпреки страха и така успява да го победи. Без значение – момче или момиче, детето трябва да се научи да върви уверено напред, независимо от сложните обстоятелства или прогнози.
  2. Да държиш на думата си е ценно качество, а не слабост. В днешно време сякаш заклеймяване „добрите“, „честни“ и „морални“ хора и нерядко се случва да ги наричаме „глупаци“. Всъщност светът повече от всякога се нуждае от разумни и почтени личности – важно е децата да изпълняват поетите ангажименти и да уважават „дадената дума“.
  3. Ако отвръщаш на лошото с добро не си губещ, а победител. Изненадани ли сте? А не бива – истината е, че светлината поглъща тъмнината и децата би следвало да умеят да се справят с недоброжелателите мъдро, интелигентно и най-вече без да губят своя вътрешен мир. Невинаги скандалите, бойните подвизи и отмъщението водят до удовлетворение.
  4. Не бива щастието ти да зависи от одобрението на другите хора. Напомняйте на децата, драги татковци, че те са се появили на този свят съвършени, желани и обичани. Критиката не бива да ги сломява или натъжава. Разковничето е именно там – в увереността и високата лична самооценка, разбира се с покритие.
  5. Да казваш „Обичам те, „Благодаря“ и „Съжалявам“, без да се срамуваш и притесняваш. Ако сгрешим, редно е да се поправим и да продължим, вземайки си поука. Не бива да забравяме доброто, което някой ни е направил, защото никой не е длъжен да ни помага. А любовта – тя топли сърцата и приповдига духа. Нека хората, които обичаме, да знаят колко са специални за нас.