Деветте месеца на бременността представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия последващ живот на бъдещата личност. Дали хората в България осъзнават, че тежката задача по отглеждане на децата им започва още докато те са в утробата? На този и други въпроси ни отговори Диана Гинова, психолог и телесен психотерапевт, специализирала в България и в чужбина, с частна практика в София 

Напоследък все повече се говори за пренаталния период, който дори на места вече е включен в еволютивната психология, т.е. детето има своите преживявания още в корема на майка си. Няма ясен спомен от тях, но клетките му помнят нейните емоционални състояния, нейните притеснения. То дори познава гласа на баща си, ако той му е говорил по време на бременността, и след като се роди, се успокоява, когато го чуе. Според някои изследвания, тъй като мъжките гласове са по-ниски, по-добре преминават през околоплодната течност и детето ги чува ясно. Заради това, когато бебчето се роди, се чудим защо татковците толкова лесно могат да го успокоят – просто бебетата си спомнят по-ясно гласa на татко. Това, което е важно да знаем, е, че по време на бременността бебето усеща през клетките си всичко, което се случва на мама, така че жените трябва да се грижат за емоционалното си състояние.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Защо по време на бременността жените стават изключително чувствителни?

Има изследвания, които сочат, че е заради нивата на хормоните и невротрасмитерите в мозъка. Но ако се абстрахираме от това, аз бих казала, че една от най-важните причини е голямата промяна, която им предстои. Всичко, което се случва на бъдещите родители, е много вълнуващо, но и много стресиращо. Заради това е добре между тях да има комуникация, да споделят какви са страховете им, защото да се притесняват, е нормално, не е нормално да не се притесняват, все пак животът им ще придобие нов облик.

Aко майката има спокойна бременност, ще има ли и спокойно бебе?

Не бих казала. Много е индивидуално. Друг е въпросът, че ние сами не си даваме сметка кога и как се чувстваме, не познаваме своите емоции, което ни кара да си внушаваме, че ни е обхванала апатия, а всъщност сме ядосани, но поради факта, че не можем да изразим този гняв, той се превръща в апатия. Тя винаги идва, за да прикрие някаква наша емоция, с която ни е трудно да се справим. Каквото и да е бебето ни, то ще преминава през различни състояния – ние трябва да се научим да ги тълкуваме, да четем между редовете, да слушаме инстинктите си.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

До какви последици за бебето води стресът?

Зависи от стреса. Известно количество стрес е полезно, защото ни кара да се движим, да действаме. Втълпено ни е, че стресът задължително трябва да ни влияе лошо. Ако усетим, че сме твърде напрегнати, можем да си намерим „нашето нещо”, с което да разпуснем. Замислете се кое е това, което ви кара да се отпускате? Няма готова формула, потърсете своя вариант.

Как бременната жена да се предпази от негативните емоции?

Не бива да разглеждаме емоциите си като негативни или позитивни. Всички те са едно богатство. Например гневът е емоция, която се смята за отрицателна, а всъщност той ни дава голяма сила. Спомнете си момент, в който сте били много ядосани. Какво усещахте в тялото си? Да си гневен, не е страшно. Страшно е, когато не знаеш какво да правиш с този гняв. Ако умееш да го изразиш, той ще си отиде, а след него обикновено идват любовта или тъгата. Така работят нашите емоции, появяват се една след друга и ни заливат. Не бива да се страхуваме от тях, а да ги преживяваме. Направете им място, за да се случат, и научете детето си да прави същото.

Анимация представя как се променя бебето в утробата

Кога е редно бъдещата майка да се обърне към психолог?

Ако почувства, че има нужда от това. Вече има много добри специалисти, които могат да улеснят преминаването ѝ през бременността. Не е нужно да преминава през нея сама. Чудя се кога ще приемем, че така, както се грижим за телата си и ходим на лекар, дори и профилактично, ще осъзнаем, че трябва да се грижим и за душата си. Когато имаме проблем с очите, отиваме на офталмолог, но когато не се чувстваме добре и ни боли душата, не правим нищо по въпроса, чакаме да мине от само себе си.

Раздяла с бащата на детето по време на бременността – как жената да съхрани емоционалното си здраве?

Трябва да се обгради с хора, на които може да разчита. Има бременни жени, които са с бащата на детето си и въпреки това преминават през бременността все едно са сами. Опора за майката би могъл да бъде всеки – родителите й, приятелите й или нов мъж, ако има такъв.

Нежелано бебе, непланувана бременност, неприятна изненада

Това неминуемо дава отражение на детето, защото то също е преживяло страховете на родителите, почувствало е, че не е добре дошло. Когато се случи това, моят съвет е да не се фокусирате върху факта, че плодът е нежелан. Важно е да се справите със ситуацията и да изберете да дадете обич, макар че не всичко е било по план. Съсредоточете се върху отглеждането на детето, не мислете за миналото. Любовта има силата да лекува старите травми. Не времето, а любовта. Има деца, които са били планувани и растат без любов, което е по-лошият вариант. Не се страхувайте да давате любов на децата си, милвайте корема си, докато сте бременна, дарявайте уют и сигурност, изградете доверие. Идеални родители няма, има такива, които смело признават, че грешат и се учат от грешките си. Слушайте децата си, те ви дават много ясни сигнали за своите нужди. Само така родителството ще се превърне в едно незабравимо приключение както за вас, така и за детето ви.

Съветът на специалиста

Обичайте се, създайте пространство на любов, преди да решите, че искате бебе. Нали именно от тази любов се раждат децата?! Не забравяйте за мъжа си, след като се роди бебчето. Не се отдавайте изцяло на майчинството, запазете време за себе си, за връзката с вашия партньор. Все пак, за да сте пълноценни майки, трябва първо да сте пълноценни жени.