Предстои ви инвитро? Ако това е първа процедура може би се пораждат някои въпроси. Разбира се, не пропускайте да питате вашия лекар за всичко онова, което ви вълнува. Стресът не помага, а вреди - бъдете спокойни и се информирайте за стъпките от процеса.

Междувременно ще отправим поглед към видовете стимулационни протоколи – те се прилагат при инвитро (икси/имси) процедура. Важно е да уточним, че здравословното състояние на всяка жена е различно, необходимо е репродуктивният специалист да подходи индивидуално. Например понякога изобщо не се налага стимулация,  в такъв случай говорим за т.нар. спонтанен цикъл (без стимулиращи хормонални инжекции).

Главната цел на лекарите, е да контролират процеса, изключвайки хипофизната жлеза за периода на стимулацията. Самият механизъм за потискане на хипофизата може да се започне преди (дълъг протокол) или след (къс протокол) започване на стимулацията. Изборът какъв вариант ще се избере остава на репродуктивния специалист, но при жени с намален яйчников резерв рядко се прилага дълъг протокол.

Дългият протокол започва с подтискане на яйчниковата функция от 21-вия ден на предходния менструален цикъл, като продължава около 20-25 дни. Възможно е след това обаче менструацията да закъснее и цикълът да не се появи поне два месеца. Редно е да бъдете предупредени какво да очаквате, за да не се тревожите излишно.

При късия протокол всичко започва и приключва по-бързо – за нетърпеливите дами, това е добра новина. Стимулацията започва от втория ден на менструалния цикъл и продължава 10 или 12 дни. През цялото време лекарят ще следи нивата на определени хормони и ще наблюдава развитието фоликулите. Спрямо резултатите специалистът ще избере конкретен ден, за да извърши пункцията. Тази процедура се извършва под ултразвуков контрол, не усещате болка, защото ви поставят краткотрайна венозна анестезия.

Колко ще бъдат яйцеклетките и какво качество ще се окажат те – това, за съжаление, е трудно да се предвиди със сигурност, възможни са изненади дори при жени под 35-годишна възраст. Не е рядкос и някои фоликули да не съдържат яйцеклетка.

Каквото и да прецени вашия лекар, би следвало да му имате доверие. Заедно ще постигнете мечтания резултат!