Щастливи сме, че успяхме за пореден път да реализираме ценна среща, в която научихме много, подготовихме се за вълнуващия период на бременността и разбрахме как тя да бъде успешна, хармонична и лека. Полезният разговор, който имахме, вече е част от богатата палитра с видеа в YouTube канала на „9 месеца“ - достъпен е и може да го чуете по всяко време. 

На гости ни беше д-р Мариана Мирчева, която е акушер-гинеколог със солиден опит и интереси в областта на храненето по време на бременност като профилактика на диабет и инсулинорезистентни състояния. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

В началото фокус поставихме на изследванията. Д-р Мирчева ни сподели, че още при положителен текст за бременност и визуализация на плоден сак, първото, което тя проверява, е хормона на щитовидната жлеза - той има голямо значение за първите месеци на бременността и подсказва дали тя ще се развие правилно. Сериозна роля при протичането на бременността имат и витамините D и B12.

Получихме ценна информация за хранителните добавки и разбрахме как да се грижим за здравето си преди да забременеем

Първи триместър? Всички периоди на бременността са критични и важни, но в първия триместър много често има болки, контракции и кървене. В подобни случаи често благоприятно въздействие оказва прогестероновият препарат. 

Д-р Мирчева се погрижи да научим и повече за тромбофилията. Разбрахме, че състоянието е свързано с повишено съсирване на кръв. Бременността, сама по себе си, води до подобно свръх съсирване на кръвта. 

Гестационен диабет и инсулинова резистентност - знаем, състоянията са плашещи и будят много притеснения. За съжаление инсулиновата резистентност е често срещан проблем, важно е да се знае, че когато тя е налице, "нещата трябва да бъдат под много сериозен контрол от самото начало на бременността." "Хранителният режим, начинът на живот, начинът на хранене, контролът на качавене на килограмите, всичко това е изключително важно."

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Важна информация, ценни съвети и полезни насоки - в разговора ни имаше от всичко. 

В уеб предаването се срещнахме и с д-р Камелия Бачовска, педиатър. Тя ни разказа повече за най-честите проблеми при бебето и ни сподели как с помощта на Хомеопатия Boiron първите грижи за новороденото ще се превърнат в песен.

Не сте ни гледали? Направете го още сега: