Оправдани ли са тревогите на родителите, че могат да предадат вируса, който причинява мехурчета по устните, на бебето си?
За съжаление, отговорът е положителен. Не само съдържанието на мехурчетата по устните съдържа голямо количество вируси. И мястото, което сърби и дразни, преди да се изяви обривът, може да пренася вируси, както и коричките при завяхване на мехурчетата. Добрата новина е, че вирусът не се пренася по въздуха. За това е необходим непосредствен контакт, като целуване и милване.
 
Как да го предпазвате
Когато мама или татко имат мехурчета, трябва да носят маска, покриваща устата, и винаги да дезинфектират ръцете си, преди да докосват бебето. Тъй като мехурчетата дразнят, ръцете неволно са насочени към тях. Това става и когато върху тях се нанасят антивирусни кремове или гелове, ако за целта не се използва специален тампон с памук. Затова, когато имате херпес, в никакъв случай не гушкайте бебето, не облизвайте и биберона му (по принцип това е изключително вредна практика!).
 
Дали то се е заразило?
Повечето бебета имат естествена защита, тъй като 80% от хората са носители на вируса. Въпреки че това не гарантира опазването на мъничето от зараза, във всеки случай заболяването при него няма да протече тежко. „Лекият вариант” се изявява с възпаление и болка по устната лигавица, понякога по гълтача и сливиците, и лош дъх. Мехурчета могат да се появят и по гърба или по челото. При някои бебета липсват прояви, дори и да са се заразили.
 
Може ли бебето да се кърми?
Майка с херпес по устните може да кърми бебето си, но задължително трябва да поставя маска и да е с дезинфектирани ръце. По-сложно става, ако мехурчетата са по гърдата или дори по гръдното зърно. Тогава се препоръчва засегнатата гърда да се покрие и детето да се кърми само от другата. Изпомпаното мляко от засегнатата гърда трябва да се изхвърля.