Това не е нормално, оплаква се мама, детето кашля, киха, носът му е запушен… Напротив, това е напълно нормално, казва педиатърът. Простудите придружават растежа на детето – всяка от тях го прави малко по-силно.


Това не може да се избегне – за да може ефективно да противодейства на простудните вируси, организмът трябва първо да се срещне с тях. Това не е приятно, но е неизбежно, тъй като има стотици вируси, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Затова не е възможно децата да се имунизират срещу хрема.


Вируси в акция
Болното дете киха или кашля – причинителите хвърчат като капчици из въздуха. При кихане частиците се изтласкват във въздуха със скорост до 160 км в час. За сравнение – буря със скорост на вятъра над 118 км в час се определя като ураган. Болното бърше носа си с ръка, след което хваща книга, дръжката на вратата, копчето на лампата... и вече вирусите се закрепват на пипнатите повърхности. Когато децата играят с други деца, те са лесна плячка за вирусите. Как родителите могат да ги предпазят?
Според педиатрите това не е възможно. Не може да се очаква от двегодишните да кихат с ръка пред устата и да измиват ръцете си със сапун след всяко кихане. Следователно е нормално детето да е хремаво един път месечно, ако посещава ясли или детска градина. Тъй като хремата може да продължи две седмици, родителите имат право, че детето им е с простуда половин година.

Вирусите се загнездват в лигавиците на носа или в носоглътката. Лигавицата набъбва, от носа изтича воднист секрет. „Имунната памет” на организма тренира да разпознава този вид вируси и при следващ контакт с тях може да им се противопостави по-успешно. Когато простудата протича леко, педиатрите препоръчват на родителите да избягват лекарства за сваляне на температурата. По този начин се задейства ефективна съпротива срещу инфекцията.

Така родителите помагат
Родителите не са в състояние да наблюдават безучастно как детето им страда и могат да облекчат оплакванията му по следния начин:
- Като му дават много течности.
- Като се грижат въздухът в помещението да не е много топъл и сух – около 45% влажност са идеалните условия. Като проветряват често.
- Малките бебета да лежат с леко повдигната горна част на тялото (например върху хавлиена кърпа).
- Препоръчва се аспиратор за бебетата и малките деца, които не могат да издухват носа си ефикасно.
- С леки капки на солен разтвор може да се втечни жилавият секрет в носа и да се предизвика отбъбване на лигавицата.
- Лукът е едно от най-ефикасните домашни средства. Той действа антибактериално, потиска възпалението и втечнява секретите. При болки в ушите той може да се нареже ситно и да се постави в марлена торбичка в ухото. При кашлица може да се пие сироп от лук с мед. При хрема нарязан и смачкан лук може да се сложи в къси вълнени чорапи, които детето да обуе преди лягане.
- При кашлица природата също може да помогне – екстрактът от мащерка и бръшлян втечнява жилавия секрет и може да се ползва като сироп или свещички срещу кашлица. Тези билки помагат и при инхалиране.
- Медът помага при кашлица и болки в гърлото, но не бива да се дава на деца под една година.

Кога да се потърси лекар
Когато родителите се чувстват несигурни или заболяването се влошава. Колкото по-малко е детето, толкова по-рано трябва да се потърси помощта на лекар. Това е задължително, когато бебето е с висока температура, която може да се дължи на различни причини, например на инфекция на пикочните пътища. Ако температурата се задържи повече от три дни, детето е с нарушено общо състояние или със затруднения в дишането, прегледът от лекар е наложителен. Необходимите медикаменти се препоръчват само след консултация. Това се отнася и за хомеопатичните средства.

Подготвено за бъдещето
Как детето се справя с простудата, зависи и от това колко добре функционира имунната му система. Родителите могат да повлияят за това, като се грижат за здравословното и балансирано хранене, чрез което децата получават достатъчно витамини и минерални соли. Освен това значение имат движението и спортуването на чист въздух, които укрепват защитните сили. Децата не бива да са облечени твърде леко, тъй като през лятото вечерите са хладни, независимо че през деня е топло.
И въпреки че това не може да е утеха за малките, родителите трябва да знаят, че и неприятната простуда ще помогне на децата им да са по-здрави и силни в бъдеще.

Истински грип или простуда?
Това е трудно да се установи при децата. Те може бързо да вдигнат висока температура, което при възрастните говори за грип. Решаващо е винаги протичането, независимо от вируса, който предизвиква заболяването. Затова грипът се лекува като „нормална” простуда. Специални противогрипни средства се използват рядко, тъй като те трябва да се приемат през първите 24 до 48 часа.