Хипнозата е естествено състояние на мозъка, в което човек влиза на всеки 30 сек като естествена почивка заради информационното натоварване. Мозъкът се самоизключва, за да може малко да си почине. Състоянието на хипноза се нарича транс. Тогава може да се преживяват различни неща и да се лекуват здравословни проблеми, да се отстранява болка, обяснява д-р Венцислав Стоев от дентална клиника „Св. Аполония”, първият зъболекар с магистърска степен по психология. Според най-известния съвременен хипнотерапевт Милтън Ериксон хипнозата всъщност е самохипноза и влизането в това състояние е въпрос на лично решение, което зависи от нашето съзнание и самоконтрол.


Хипноанестезията е едно от приложенията на хипнозата. Тя въздейства чрез внушение на центровете на мозъка, които са свързани с болката. По време на хипноза пациентът е в трансово състояние и не чувства болка. Той преживява две неща едновременно. Едното е внушеното приятно състояние – например, че се намира на екзотичен плаж. Другото е, че в момента се провежда лечение на неговия зъб, че се прави операция или че жена ражда например. Доказано е въздействието на хипнозата върху определени центрове в мозъка, които спират да действат, докато пациентът е под хипноза. Този начин за елиминиране на болката е особено подходящ за хора с тежка алергия, на които не може да се приложи никакъв медикамент.

Друго приложение на хипнозата, широко застъпено на Запад, е при подготовката и провеждането на родовия акт – раждане под хипноза. При него се извършва пълно обезболяване на родовия процес. Преди това има въвеждане в хипноза по време на бременността и прилагане на т.нар. постхипнотични внушения за времето на самото раждане. Така че родилката ражда практически без болка. Преди това подробностите за начина на раждане – по естествен начин или със секцио, се обсъждат с гинеколога. На операцията присъстват акушер-гинеколог, хипнотерапевт, който въвежда родилката в хипноза, както и анестезиолог за всеки случай. Този начин на раждане под хипноза не може да навреди на бебето и е много по-естествен. Затова вече е широко разпространен в развитите страни.
При бременните приложението на хипнозата е свързано и с подготовката за раждането. Тя трябва да се извърши от екип – лекар, зъболекар и психолог. Психологът може да въвежда бъдещите майки в тези релаксационни състояния, в които те да се подготвят за раждането, като им се правят постхипнотични внушения за спокойствие. На всеки два месеца зъболекарят прави профилактичен преглед на зъбите. Гинекологът следи развитието на плода. Зъболекарят работи и върху страха по отношение на денталното лечение. Целта на този екип е да подготви жената да бъде спокойна по време на бременността и раждането. По отношение на психичното състояние на бременните у нас, за съжаление, нищо не се прави, казва зъболекарят психолог.Този първичен страх у нераждалата жена може да бъде избегнат точно с психологична подготовка, която е разработена много отдавна. По принцип е важно да се определи какъв е конкретният страх – от болката, от манипулацията, от операцията или от зъболекарската машина, за да се помогне на пациента да го преодолее, подчертава д-р Стоев.

Негативните емоции на бременните се отразяват и на плода. Известно е, че всички заболявания – медицински и дентални, се „залагат” в ембриона от началото на бременността. Характерът на човек също се формира още след зачеването.При бременни се използват релаксационни техники, а не пълната степен на хипноза. Това се отнася особено за случаите на рискова бременност.
Състоянието на хипноза спонтанно може да премине в сън, не крие никакви рискове или опасности. Хипнозата е толкова дълга, колкото е необходимо, за да се извърши операция например. Винаги се прави хипноза с информираното съгласие на пациента и в присъствието на асистент, който е като свидетел.
При деца хипнозата може да се прилага след 6–7-годишна възраст, когато те вече могат да се концентрират и да бъде привлечено вниманието им. Има обаче и методи за по-малки дечица – след 4-годишна възраст, за ангажиране на вниманието. Добрият вариант за работа с истинска хипноза е след 6-годишна възраст. С прости неща, като движение на ръцете, показване на определени предмети и тяхното приближаване към лицето и отдалечаване, може да се постигне това трансово състояние. Хипнозата много помага в нашата професия при деца, които са със сериозен страх от зъболекар, казва д-р Стоев.

Елиминира вредни навици
Хипнозата помага и при някои вредни навици като смучене на пръст, скърцане със зъби. Например при т.нар. бруксизъм (скърцане със зъби) се правят специални шини, но те не лекуват причината, обяснява зъболекарят. Причината всъщност е потисната агресия, ето защо хипнозата е част от психологичното лечение. При подобни случаи децата или възрастните пациенти трябва да се лекуват от екип в състав психолог и зъболекар едновременно. От значение е кога е скърцането със зъби – когато е нощем, се нарича бруксизъм, когато денем невротично се стискат зъбите, е бруксомания, уточнява д-р Стоев. При този случай гневът или ядът се потискат, човек ги стаява в себе си и затова стиска зъби. Този навик е несъзнаван изразител на вътрешната агресия. Това, освен че води до износване на зъбите, натоварва дъвкателните мускули поради постоянното напрежение.

Помага за отслабване и здравословен живот
Хипнозата може да помогне и при напълняване, когато трябва да се свалят излишните килограми. Това е проблем, с който се сблъскват почти всички млади майки, наддали доста по време на бременността. Диетите са свързани с ограничаване на храненето, но ако не се повлияе психиката на човек, йо-йо ефектът се получава автоматично.
При хипнозата се правят постхипнотични внушения за редовността на храненето, за видовете храни, които трябва да се избягват, както и за здравословния начин на живот.

Текст: Феодорина Ляскова