Текст: Даниела Граховска

Срещнах се с Мария – моя позната, която е бременна в 6-ия месец. Не пожела да ви се представи със снимка, защото твърди, че не е подходящ моментът. Тя е на 29 години и е бременна за първи път. Разказа ми за ежедневието си, за състоянието си и за емоциите си и тогава ми хрумна идеята, че можем да разкажем и на вас. И така – ето как протича един неин ден.

Закуска

Мария ми сподели, че сутрин става от леглото освирепяла от глад и готова да погълне всичко възможно от хладилника. Е, съобразява се, поне докато съпругът й излезе за работа. „Нещо ме спира – вероятно будната ми съвест, която все още е жива в мен”, смее се Мария. И все пак се храни сравнително здравословно. „Обичам пълнозърнест хляб. И преди да забременея го обичах. (Ако позволиш, ще кажа коя марка е, шушука Мария, сякаш някой ще ни чуе, но аз не й позволявам, тъй като не съм сигурна в истинското съдържание на хляба, и продължаваме). Обикновено вземам две филийки от него и ги препичам в тостера. Намазвам ги с извара, слагам резенчета авокадо и доматче, както и няколко маслинки. Понякога си варя и яйчица, тъй като баба ми изпраща домашни. Трябва да отида да видя баба, присеща се Мария, толкова много ми липсва. Малеее, откога не съм я виждала.” Изпада в размисли… „Позволявам си едно кафе сутрин, без захар – и преди го пиех без захар. Не обичам чай, никога не съм обичала. Между другото напоследък често ми се ядат плодове – в големи количества. Преди да забременея, почти не близвах плодове. Сега ям ежедневно. Добре че е лято и има в изобилие. Сутрин пия и много вода. Запазих този навик през годините. Всяка сутрин, докато пия кафе, звъня на майка ми, за да си поговорим. Правим го, откакто не живея в родната си къща, това е сутрешният ни ритуал.”

Преди обед

„След като закуся, излизам навън. Разхождам се в парка, ако си намеря компания, сядаме да изпием по един фреш и след това продължавам разходката. Вървя пеша колкото мога. Зървам някоя будка за сладолед и се втурвам. Избирам си само 2 топки, не прекалявам. Искаш ли да хапнем сладолед?”, пита ме Мария. Аз я поглеждам укорително, защото малко преди това беше изяла един, и тя приключва с настояването.

На обед

„След това се прибирам у дома, тъй като става много топло, а и краката ми са заприличали на понички, и лягам на дивана. След малко ставам внезапно и се втурвам към храната. Вкъщи винаги има сготвено ядене, защото мъжът ми много обича и си хапва доста. Затова гледам да сготвя, защото с чистенето не се справям много добре. Все пак трябва да има работа и за съпруга ми, не искам да се разглезва”, шегува се Мария. „Напоследък много често готвя зелен фасул, както и супа от грах. А преди хич не обичах. След като напълня стомаха, зачитам някоя книга – в момента дочитам „Одет Тулмонд и други истории” от Ерик-Еманюел Шмит. Прочетете я, уникална книга – отделни разкази за различните типове жени, ще ви хареса. И обикновено заспивам. Дремвам час-два и след това се захващам с готвенето. Междувременно изяждам 5–6 вида плод, за да се успокоя и да предам положителната си енергия на храната. Знаете – не бива да се готви, когато си в лошо настроение.”

Следобед

„След като сготвя, си пускам телевизора или сядам над телефона, за да кача някое селфи във фейсбук и да прегледам кой от кой остров се е тагнал.” Питам я дали няма да посети морето, но Мария ми сподели, че наблюдаващият я лекар не й е позволил. Каза, че се чувства много добре и бременността й е лека, но той я посъветвал да не се излага на жегите заради ниското й кръвно налягане. Приятелката ми каза, че не смее да отиде и на плаж в този деликатен период. Страх я е от бактериални инфекции, които могат да доведат дори до загуба на плода.

Вечер

„Вечерите са ми любими, защото мъжът ми се прибира. Вечеряме заедно, разказва ми как е минал денят му, аз му разказвам за моя. Понякога вечеряме и навън, но не особено често. Задължително правим една кратка разходка след вечеря. Напоследък спя по-неспокойно, пишкам често и не мога да открия коя е най-удобната ми поза за сън – сякаш е по гръб, но не съм съвсем сигурна.     

Как се поддържа

Мария изглежда доста добре и затова се поинтересувах дали не полага някакви специални грижи за себе си. Каза ми, че освен ходенето пеша и опитите й за здравословно хранене доста си поспива. „Досега не съм разбирала истинската същност на съня, наистина. Не зная дали и хормоните имат някаква роля, но определено откакто спя повече, сякаш се подмладих. Лицето ми е сияещо и вече нямам тъмни кръгове под очите. А не се мажа с нищо, защото кремовете, които използвах преди, са чудесни, но не са подходящи за бременни жени. Мажа се с натурално кокосово масло за превенция на стрии, но не съм сигурна, че ще ми помогне. Знаеш, че съм предразположена към стрии и предполагам, че в 9-ия месец ще се появят много. Засега нямам нови.”

Работа

Мария не работи от около месец. Решила е да остави малко време за себе си и да се наслади на бременността си. „Обичам работата си и социалните контакти, но прецених, че е време да си дам почивка. Вярвам, че спокойствието през 9-те месеца е на първо място. Усещам, че откакто съм у дома, и детето ми се чувства по-добре, сякаш и то е по-спокойно.” Мария очаква момче. Всеки ден си променя мнението за име. Не желае да го кръщава на никого. Иска да избере име, което да е специално за него и което да бъде неговият верен спътник в живота. „Често му говоря или му пея песнички. Разказвам му какво правя, как изглеждам, как се чувствам. Някои жени вероятно ще си кажат, че е смешно или глупаво, но на мен ми доставя удоволствие. Смятам, че детето ми наистина ме чува и разбира. Понякога, докато си почивам, си представям какво ще бъде и дори го визуализирам. Знам, че ще имам добро и лъчезарно детенце. Вярвам!” Мария се разплака. Уверих я, че ще бъде именно така, пожелах й да премине през раждането с най-голямата си усмивка, за да посрещне детето си с радост. А на всички вас, които очаквате новия живот, аз и Мария ви пожелаваме спокойствие, вяра и смирение!