Текст: Християна Гълъбова, филолог и любител фотограф

Няма съмнение, че един от най-емоционалните и вълнуващи моменти за жената е периодът на бременността. Всички промени, настъпващи през 9-те месеца, са свързани, до известна степен, с психично натоварване на бъдещата майка. Ето защо уравновесените емоции не са характерни за времето, през което сте бременни, и за вас не трябва да бъдат учудващи различните състояния, през които ще преминете. Емоционалната буря ще бушува по време на цялата ви бременност, но може би най-силно ще я почувствате след раждането.

Първите няколко дни след появата на бебето са много напрегнати. Следродилната депресия е често срещано явление и едва ли ще имате късмета да ви подмине. Настъпва време, в което ще осъзнаете огромната отговорност да бъдеш родител, ще се породи страх относно това дали ще се справите с всичко, което предстои, ще се чувствате уморена и объркана,  ще ви трябва време да свикнете с новия ритъм на живот. Всичко това води до разколебаване на емоционалното състояние и вие ще трябва да намерите начин да се справите с тази вътрешна нестабилност.

След раждането, без значение дали искате, съзнанието ви ще бъде натоварено с безброй въпроси, на които ще ви бъде трудно да намерите отговори – това е поредното изпитание за вътрешния мир.

Ето и някои от най-често срещаните проблеми, свързани с нарушения емоционален баланс, който стои в основата на следродилната депресия.

  • Проблем със самочувствието

Всяка една жена понякога се е чувствала разколебана и неведнъж си е задавала въпроса дали е красива. Този въпрос, без съмнение, става особено актуален през периода на бременността. Бременността, както всички добре знаем, оставя своите отпечатъци върху физическото състояние, едва след раждането обаче физическата промяна става проблем за самочувствието на жената. Това е и достатъчен повод да се сринете емоционално. Не задълбочавайте вниманието си върху този проблем. Мислете за това колко хубаво е, че вече сте родител, съсредоточете мислите си върху новия член на семейството и знайте, че за него е без значение дали мама е с някой друг килограм отгоре, за бебето е важно единствено да вижда мама усмихната и спокойна. Бъдете щастлива, за да предадете това щастие и на детето си. Таткото също ви обича, а и за момента център на внимание е вашата рожба. Имайте стремеж да се възстановите бързо, но не се вманиачавайте, излишно е да се тормозите. Помнете – красива сте, щом сте с усмивка на лице и с бебе в ръце.

  • Промяна в отношенията със съпруга ви

Ако преди това сте намирали по-често време само за двама ви, то след раждането не очаквайте това да е така, все пак вече сте трима. Бебето ще иска вниманието както на мама, така и на татко. Като родители вие ще имате повече задължения, самите отношения помежду ви може да се променят драстично, по-често ще бъдете уморени и ще забравите напълно за някои любовни ласки. Тази промяна е очаквана и някак много логична, затова не се разстройвайте. Времето за двама ви ще намалее, но няма да изчезне напълно, ако искате, може да запазите любимите мигове с половинката ви.

  • Баланс между кариера, семейство и приятели

В периода след раждането в съзнанието ви трайно място ще заемат и мислите за това как да постигнете баланс между кариерата, семейството и приятелите. Кариерата ще остане на заден план, съмнение няма. Но това в никакъв случай не трябва да ви кара да се чувствате непълноценна. Работата няма да избяга. Добре е известно време да забравите за нея, защото в момента е важно всичките ви грижи и цялото ви време да отделяте за бебето. Бъдете сигурни, новият член на семейството ще намира с какво да ангажира вниманието ви и няма да ви остави да скучаете. А когато вече се наложи да се върнете отново на работа, не се натоварвайте непрекъснато с мисли за това дали всичко с бебето ви е наред, докато вие сте на работа. Да, баба ще го гледа по различен начин, но със сигурност с не по-малко любов. Колкото до приятелите, вече едва ли ще имате това свободно време, с което сте разполагали досега. Ще се наложи да намалите срещите си с тях. Недейте да се чувствате виновни поради този факт. Повярвайте, всеки би разбрал новата ситуация. Липсата на баланс между кариера, семейство и приятели вероятно ще доведе до усещането, че не се справяте добре с живота си, а това от своя страна ще спомогне за емоционалната ви нестабилност – нещо, което не е във ваша полза. Изтрийте усещанията за тъга и непълноценност от съзнанието си, защото те нямат място там. Приемете промените в живота ви с усмивка, не търсете причини за безпокойство.

  • Поява на ново, различно и неизпитвано до този момент, чувство.

След раждането не е изключено да изпитате страх и от новото чувство, което ще се роди у вас. Станали сте родител, а това несъмнено е голяма стъпка. Вълнението ви ще бъде силно. Радостта и еуфорията, които сте усещали в самото начало, постепенно ще направят място на други, отрицателни чувства, като колебливост, страх и паника. Очакват ви нови неща и трябва да бъдете подготвени за тях. Бъдете позитивно настроени за всичко, което ви предстои. Бебето ще промени живота ви по възможно най-добрия начин, а новото чувство у вас, повярвайте, ще е най-хубавото, което сте изпитвали. С времето сами ще се убедите, че всичките ви притеснения са били излишни, затова не тормозете съзнанието си без причина, оставете емоциите си да бъдат спокойни, забравете за страха и помнете, че промените са хубаво нещо, особено когато са свързани с призванието да си родител.