Не само Пипи Дългото чорапче не го обичаше, съпругът ми също разказва как в детската градина в Москва са ги „строявали” в редичка и са им давали всеки ден рибено масло с лъжицата. Дълги години забравено или подценявано у нас, днес искам да ви разкажа за 12 сериозни ползи от рибеното масло и как да го изберете, както и какъв е нашият опит с него.

Ползите от рибеното масло накратко:

 1. Облекчава или лекува симптоми на хиперактивност (ADD/ADHD).
 2. Предотвратява или забавя болестта на Алцхаймер.
 3. Облекчава или лекува страхова невроза (anxiety) и депресия.
 4. Предотвратява или лекува рахит и артрит.
 5. Предпазва от рак.
 6. Предотвратява или облекчава сърдечно-съдови заболявания.
 7. Предпазва или лекува диабет.
 8. Спомага за репродуктивното здраве.
 9. Спомага за добро зрение.
 10. Засилва имунната система.
 11. Грижи се за здрава кожа и красива коса, гладка кожа, без акне.
 12. Подпомага намаляването на теглото.

Нашият опит

След първите дни в детската градина възпитателките на нашата дъщеря ни повикаха, за да ни кажат, че тя е хиперактивна и не могат да се справят с нея. Веднага записахме час за консултация със специалист, защото това не е диагноза, която трябва да се поставя с лека ръка. Междувременно след проучване из медицинските портали видяхме изследванията за въздействието на омега-3 мастните киселини върху поведението на децата и решихме да опитаме. Резултатите бяха почти мигновени. Четири дни след началото на приема (по 4 лъжички рибено масло) имахме ново дете – кротко, усмихнато, способно да се концентрира. В детската градина ни попитаха какво сме направили за такова феноменално преобразяване в толкова кратки срокове, искаха рецепта на лекарството, за да могат да го препоръчват и за други буйни деца.

Консултацията с психиатър потвърди „лечението” ни с думите: „Едно време всички приемахме рибено масло и нямаше хиперактивни деца и толкова поведенчески проблеми, точно това е трябвало да направите“.

На по-късен етап се включихме в изследване на Карин дом за влиянието на храненето върху поведението на децата и още веднъж получихме потвърждение, че приемът на рибено масло е особено важна стъпка за адекватните количества омега-3, витамини A и D, поведението, неврологичното и когнитивното развитие на децата.

От този момент досега не съм спирала да препоръчвам рибено масло на всеки, който се свърже с мен за палавото си или „тръшкащо” се дете. Обикновено е по линия на витамин B12 – дали ако има дефицит, ще има такова буйно поведение?

След като разкажа за опита ни и колко вълшебно действа рибеното масло, следва въпросът: Какво ще ни препоръчаш?

Как да изберем рибено масло

Не всички рибени масла са еднакви. Когато купувате, обърнете внимание на следното:

 • Какъв вид е рибата – треска, сьомга, аншоа, сардина. Маслата от някои видове риби оксидират (гранясват) бързо и им е необходим антиоксидант.
 • Има ли сертификат за анализ и липса на тежки метали – задължителен, за да сте сигурни, че помагате, а не вредите на здравето си.
 • По какъв начин е добито маслото – използването на топлинна обработка и/или химикали за извличане на маслото силно намалява полезните му качества. Най-качествените масла са сурово и непреработено и/или ферментирало рибено масло.

Какви са допълнителните съставки – консумирането на големи количества витамин Е (използван за антиоксидант) може да доведе до повишено вътречерепно налягане, което да причини главоболие и/или негативна промяна в поведението на децата.

*Текстът в тази статия има  информативен характер и не следва да дава насоки за самолечение или да замени консултация с медицинско лице.