Щастливи сме да анонсираме, че кампанията на списание „9 месеца" „Деца даряват живот на деца" (която е част от Националния конкурс ,,Моето семейство") премина успешно! Бе дарена нова и животоспасяваща апаратура (пет конпресорни инхалатора и една спринцовкова инфузионна помпа (перфузор)) за недоносените бебета в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. От името на отделението дарението прие д-р Станислава Хитрова-Николова, педиатър, неонатолог, главен асистент в „Майчин дом“, Клиника по неонатология. Тя сподели пред екипа на „9 месеца“ и пред камерата на телевизия bTV, която излъчи репортажа в предаването „Тази събота и неделя“, следното: „Това е изключителна помощ за нашите пациенти, защото ще подсигури венозното хранене за първите седмици от живота им чрез използването на инфузионната помпа. Инхалаторите помагат за лечението  на белодробните инфекции, хроничната белодробна болест на недоносените бебета”.

3oGuZ9p0

Как започна всичко

Когато стартирахме конкурса „Моето семейство“, жадувахме да подтикнем детския талант да се разкрие пред света.Тогава осъзнахме, че този проект се нуждае от лична кауза. Благородната инициатива се появи естествено, посветихме я на един от най-важните членове на семейството – детето. Фактът, че едни малки творци усърдно изготвиха своето произведение, е причина други малки душички да получат равен шанс за живот веднага след раждането си. Семейството е щастливо, когато е цяло. Да, понякога първата глътка въздух е предизвикателство, изисква борбеност и силен дух. Бебетата с екстремно ниско тегло наистина са беззащитни, но могат да се справят успешно с всички трудности, получавайки качествена грижа.

Красивият сборник с детски рисунки, стихотворения и разкази ще бъде на разположение на читателите през декември тази година, сигурни сме, че непрестанно ще ни напомня за своята мисия. Десетте най-добри творби във всяка категория бяха селектирани от изключителни професионалисти: Васил Горанов (рисунки), Силвия Недкова (стихотворения) и Йорданка Белева (кратки разкази). Между кориците предстои да оживеят нови светове, а всички те са обединени от желанието за добротворство.

Защо избрахме тази казуа

Несъмнено появата на рожба е съкровен и безценен миг, истинско чудо в живота на семейството. Дори бременността на майката да е преминала проблемно, едва ли има жена, която да е подготвена за изпитанието на преждевременното раждане. За България честотата на ражданията на недоносени бебета е 10–11%, която е средната и за Европа (за Клиниката в „Майчин дом" е 20% поради концентрацията на раждания при рискови бременности от цялата страна). От началото на годината в „Майчин дом” са се родили над 1600 бебета – 281 са се появили на бял свят преждевременно. Ниското тегло и недобре развитите органи на недоносените деца поставят живота и здравето им в риск и изискват изключително висок професионализъм и добра апаратура. Апаратурата винаги е необходима, защото е в непрекъснат режим на експлоатация, амортизира се, износва се, поправя се и отново се ползва, ако е възможно.

Преди време в свое интервю за списание „9 месеца“ проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом", обясни колко крехки са преждевременно родените: „Недоносените деца са много нежни и трябва да сме много внимателни в грижите си. Трябва да сме изключително добре професионално подготвени и да се съобразяваме със специфичните им особености. Всички, които работят в Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом” – лекари, акушерки, санитарки, знаят своите отговорности и работим в екип. Това е причината грижите за недоносените деца да са отлични и разбира се, да имаме добри резултати – здрави бебета и щастливи родители“. Осъзнаваме, че проф. Слънчева и нейните колеги следват безкомпромисно своето призвание да помагат на бебчетата, които се събират само в една шепа, предавайки ги укрепнали в ръцете на родителите им. Припомняме ви рекордния за „Майчин дом“ случай на преждевременно родено дете, което идва на бял свят с тегло едва 450 грама, а днес е щастлив малчуган. Всичко това ни мотивира да подадем ръка, да бъдем полезни, да оставим следа. Надяваме се и в бъдеще да градим подобни кули от любов, които да се издигат високо, за да вдъхновяват и обединяват хората.

Ако до всяко добро същество застане поне още едно…

Добрите дела са заразни! Благодарим на партньорите ни от ПИЕР ФАБР ДЕРМО-КОЗМЕТИК БЪЛГАРИЯ ЕООД, „ЛавенаМърчандайзинг“ ЕООД и „ДИНИ ОТС“ ООД за това, че повярваха в нашата идея и споделиха мечтата ни, подкрепяйки благотворителната инициатива „Деца даряват живот на деца“. Приятели, заедно не само можем повече, но заедно можем ВСИЧКО!