Романтичната представа за лятна бременност и красиви рокли може да избледнее рязко, когато дойде ред на жегата и влагата. Особено осезаем е техният ефект, ако сте в третия семестър. И двете ми бременности завършиха през лятото и в последните месеци темата за отеклите крака, ниското кръвно и умората беше на дневен ред. Като нутриционист, потърсих здравословни и естествени решения, така че да мога да се насладя на последните дни от бременността.

Жега

Тялото на бременната жена е с малко по-висока температура от нормалното. Когато навън е по-горещо, това може да причини сериозен дискомфорт. Понятието е известно като „топлинна непоносимост“, характерна за бременността.

Първото, за което трябва да внимават бъдещите майки, са предупрежденията за предстоящи жеги. Най-добре в такива дни е да не рискувате и да останете у дома, на хладно. Когато бях бременна, включвах климатика в едната стая, а стоях в другата. Така се получава поносима температура, без да се излагаме на директното въздействие на климатиците.

Ако се случи да прегреете, много добра работа върши кърпа със студена вода, поставена на тила или на челото. Аз залепях и обелки от студени краставици на челото си. Освен че разхлаждат, са полезни и за кожата. Ако сте навън, може бързо да се охладите, като поставите вътрешната част на китките си под течаща студена вода.

Обилното изпотяване може да доведе до дехидратация и загуба на електролити, затова пийте достатъчно количество вода – около 40 мл на килограм тегло. Водата не бива да е от чешмата. Може да редувате изворна и минерална или филтрирана вода. Подходяща за хидратация и набавяне на електролити е и кокосовата вода. Препоръчително е да консумирате храни с по-високо водно съдържание – студени супи, свежи салати, бульони, таратор и др. Някои фрешове, по-богати на витамин С, също ще ви ободрят.

Съставът на водата е от изключителна важност. Прекаляването с неправилна вода може да бъде също толкова опасно, колкото и дехидратацията, тъй като водата отмива минералите. Това може да причини слабост в мускулите, крампи, а в някои случаи дори и припадъци.

И не забравяйте, че ако чувствате жажда, това означава, че вече сте дехидратирани. Затова се погрижете да пиете вода равномерно през целия ден.

Охлаждане

Едно от най-големите удоволствия през бременността, особено ако е напреднала, е да се потопиш в морската вода и да оставиш на нея да носи тежестта. Това не само те охлажда, но и отнема напрежението от седалищния нерв. За предпочитане е плуване в морето, тъй като в басейните можете да попаднете на нежелани патогени.

За да не прегрявате, носете дишащи рокли от естествени материи. Така ще се потите по-малко, ще ви държат хладно и ще избегнете някои неприятни обриви под мишниците и корема, често срещани през бременността.

Движете се и правете упражнения или йога за бременни, но нека това става в по-хладните часове на деня – до 11:00 и след 17:00 ч. По отношение на плуването и движението уверете се, че имате разрешението на проследяващия лекар.

Подуване

Най-често срещаният проблем през бременността е отичането на крайниците. Това може да е доста неприятно, дори и болезнено. Отоците никога не спадат напълно, защото по влияние на хормоните ставите задържат вода, за да бъдат по-еластични и да се подготвят за раждането. Все пак можете да направите някои неща, които да намалят отоците:

  • Постоянно търсете начини да вдигнете краката си. Дори по заведенията, без оправдание.
  • Дръжте краката си повдигнати, дори когато спите. Спането по гръб не е препоръчително, но дори и легнали настрани, можете да поставите възглавница под краката или между тях.
  • Не се задържайте на едно място прекалено дълго и си търсете поводи за движение. Това раздвижва лимфата и предотвратява отичането.
  • Намалете до минимум солта в менюто си, но не спирайте употребата й напълно, тъй като тя съдържа минерала йод, изключително необходим за бебето.
  • Избягвайте диуретиците. Те водят до извеждане на течности от организма, до дехидратация и загуба на електролити. Опасни са за бебето!

Ниско кръвно

На женските консултации един от основните показатели, които следят, е кръвното налягане. Както високото, така и ниското кръвно може да бъде опасно, затова не пропускайте това измерване. Жените с високо кръвно получават препоръки от проследяващия лекар, но на ниското кръвно, ако не е прекалено, не се обръща особено внимание. Ниското кръвно налягане е често срещано през лятната бременност и може да причини дискомфорт като виене на свят, отпадналост, сънливост и др.

Причината за ниското кръвно, особено в последния триместър, е нарастващият обем кръв. До края на бременността количеството кръв на майката се е увеличило с цели 50%. Така тялото се подготвя и за раждането, когато майката губи около 500 мл кръв.

Ето какво можете да направите, за да избегнете неприятните ефекти, причинени от ниско кръвно налягане:

  • Избягвайте рязко ставане от легнало или седнало положение. Изправяйте се бавно и внимателно. Ако сте легнали, първо седнете за около минута и тогава се изправете.
  • Течностите са вашите най-добри приятели! Вода, богата на минерали в йонна форма, прясно изцедени сокове, подходящи чайове и всичко споменато по-горе може да са от полза.
  • Опитайте айрян с малко сол. Той действа благоприятно, охлаждащо и балансира кръвното налягане.
  • Не препоръчвам диуретици, включително кафе, но за себе си открих, че нищо друго не действа, затова по изключение си позволявах по половин биокафе на ден, но не повече.
  • Напитката комбуча също има ободряващ ефект и благодарение на факта, че е газирана и съдържа малко кофеин, въздейства добре при ниско кръвно.

Споделете за проблема с проследяващия ви лекар и се уверете, че не страдате от анемия, която има подобни симптоми.

Пожелавам ви от сърце красиво, синьо и нежно лято, което да запомните!

Текст: Елена Терзиева, нутриционист, тел 0889901660, elenaterzieva.com