Без съмнение, записването на детето в детска ясла е свързано с много тревоги и неизвестни за родителите. Процедурата по кандидатстване и записване в детско заведение би могла да бъде объркваща за по-неопитните. Привикването на семейството към изцяло новото ежедневие – също. Благодарим на г-жа Ксения Семизорова, директор на Детска градина №7 „Детелина“, гр. София, която ни даде ценни съвети как да подготвим за детската ясла себе си и малкото дете, за да сме сигурни, че процесът ще протече безпроблемно.

IMG cedf5aee92b2d67202cee88be31a0099 V

Необходими документи за записване и постъпване в детска градина

За записване на детето в детска градина и в детска ясла, е необходимо родителите да се регистрират в Информационната система за обслужване на детските градини (ИСОДЗ). Попълват всички данни, които се изискват при регистрацията. След извършване на класирането, за да запише родителят детето си, прилага всички документи изписани в съответното Заявление, а именно:

 • Оригинал на удостоверение за раждане на детето;
 • Оригинал на личните карти на родителите – настойниците;
 • Лична карта (за постоянен адрес) или оригинал на Удостоверение за настоящ адрес;
 • Служебна бележка от местоработата на родителите и копие от трудови, служебни или осигурителни книжки;
 • Копие от удостоверенията за раждане на другите деца в семейството (брат, сестра);
 • Оригинал на удостоверение за постоянен/настоящ адрес на другите деца.

При постъпване на детето в детска градина или ясла е необходимо:

 • Оригинал на здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар на детето;
 • Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар, че на детето са извършени всички имунизации за възрастта;
 • Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпването на детето в детското заведение;
 • Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпването на детето в детското заведение;
 • Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детското заведение.

Дни на отворените врати

През учебната година в детската градина има ден на отворени врати.

Всяка възрастова група изнася пред родителите своите постижения във връзка с учебно-възпитателния процес (обучителни ситуации по определени направления: български език, математика, изобразително изкуство, околна действителност, ателиета и др.), както и тържества различни поводи.

В детската ясла няма ден на отворени врати. Децата са много малки и когато имат контакт с повече хора се стресират и плачат.

Подготовка на детето

Тръгването на детето в детска градина или ясла е голямо предизвикателство, не само за него, но и за родителите. Вашето малко бебе е пораснало и е необходимо да общува с по-голям кръг от хора, т.е. да се социализира. Това е първата раздяла за по-дълго време с мама и татко. Голяма част от деня на детето вече ще минава с други хора, и то ще трупа нов опит и впечатления, ще придобива нови умения, ще задава нови въпроси, ще спазва определени правила, режим, занимания, игри и др.

За вас и вашето дете започва нов, важен период в живота, за който то трябва да бъде психически готово. А това трябва да направите вие – родителите, с много спокойствие, търпение и любов.

До една година бебето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа на ден. На година и половина то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може да допусне до себе си по-малко познат човек. Към втората година става по-независимо и разбира, че на света има и други добри хора, освен мама, тате, баба и дядо, които също могат да се грижат за него. Тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето към детската градина и ясла. На три години детето вече е готово в голяма степен да започне да се самообслужва – да се храни, да се облича, съблича, да ходи самостоятелно до тоалетна, да подрежда своите играчки и т.н. Готово е да общува с външния свят, да изгражда нови контакти с връстниците, да пробва нови модели на поведение и да спазва определени правила. Много е важно децата да са спокойни и уверени и да усещат това спокойствие в родителите. Те трябва винаги да показват любовта си към детето при раздялата, но тя да бъде бърза и категорична, за да е по-безболезнена. Добре е да се обяснява колко е хубаво в детската градина, колко са добри хората, които се грижат за малките, за новите приятели и новите игри.

Преди тръгването на ясла е хубаво детето да ходи на гърне, постепенно да се премахват памперса и биберона, да се храни на масичка, да пие вода от чаша. Всички тези навици ще му помогнат да се адаптира към новите условия и преодолее психическия стрес. Необходимо е детето да спазва определен режим на хранене, сън, игри и занимания. Всичко това влияе върху настроението му, да бъде то положително и престоят в детската градина – приятен. Основните трудности възникват заради това, че биологичният часовник на детето е „настроен“ по друг начин. Трябва да създадем позитивна нагласа за промяната, която предстои. Преди да тръгне на ясла и детска градина е необходимо да го социализираме т.е. да го водим по-често в детски центрове, на детски площадки, в парка, на гости, да го срещаме с негови връстници, за да има общуване с повече деца.

Подготовка на хранителния режим

Детето трябва да се приучава да яде обща храна, разнообразна, богата на витамини, въглехидрати, белтъчини, мазнини и да не е само течна. Много деца тръгват на детска ясла с все още неформиран дъвкателен и гълтателен рефлекс, тъй като са приемали храната само през биберон. Това ще създаде стресиращ и здравословен проблем при приема на храна в детската ясла и детето ще отказва да се храни.

Някои са в постоянно движение по време на хранене и изискват електронни игри, книги, играчки – това също ще е проблем и ще доведе до стрес на детето при поставянето на нови правила. Много важни са хигиенните навици, които се изграждат у детето и неговото закаляване.

Хранене на деца от 1 до 7-годишна възраст

След първата година децата преминават на преходна храна. Хранят се четирикратно в детска ясла (петкратно за деня).

8.30 ч. - Сутрешна закуска

10.00 ч. - Междинна закуска (плод или мляко)

12.00 ч. – обяд (супа, основно, десерт)

15.30 ч. – следобедна закуска

Хранителният режим се осъществява в зависимост от хранителните и енергийни нужди на децата. Храната се приготвя според „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене“ одобрен от МЗ. Храната на децата до 3 години технологично се приготвя, като месото е едромляно или дребно накълцано, без подправки и се извършва отделно от храната на децата над 3 години.

Не се дават ядки, за да не се задавят, освен в смляно състояние. На децата от 1 до 7-годишна възраст се приготвя храна богата на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества, електролити, вода. Препоръчително е да се осигурява питейна вода, бутилирана натурална, изворна или трапезна, прясно приготвени сокове от плодове и зеленчуци, мляко, млечни и млечнокисели напитки, плодов чай не съдържащ кофеин, боза с натурални подсладители без консерванти. Малките деца са по-чувствителни към обезводняване в сравнение с по-големите деца и възрастни.

ДНЕВЕН СЪН

Дневният сън е друг много важен момент. Той е необходим за детето тъй като му осигурява физическо и психическо разтоварване. Ако детето няма следобеден сън то става нервно, капризно и това се отразява на неговото настроение и здраве. Адаптацията в детска градина бива лека, средна и тежка, която след определено време се преодолява. В детската ясла за децата се грижат медицински сестри и помощник възпитатели, а също така и педагог. Децата имат определен режим и различни занимания, съобразени с тяхната възраст. В детската градина се грижат двама учители и един помощник възпитател, музикален ръководител.

ДНЕВЕН РЕЖИМ

                                                 ЯСЛЕНА ГРУПА

ПОНЕДЕЛНИК

ВТОРНИК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

От 7:00 ч. Прием на деца

Утринно раздвижване

Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 8:30 ч. Закуска

От  9:00 ч. Ориентиране в социален свят, Природен свят

·         Музика

От 9. 00 ч. Български език,

 Физическа култура

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 10:00 ч. Игри ,разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч. Почивка

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:00 ч. Закуска

От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

От16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

 Издаване на децата

СРЯДА

ЧЕТВЪРТЪК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

От 7:00 ч. Прием на деца

Утринно раздвижване

Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 8:30 ч. Закуска

От 9:00 ч.

·         Ориентиране в социален свят, Природен свят

От 9:00ч. Художествена информация и литература за деца (Конструктивно-техническа и битова дейност)

·         Изобразително изкуство   

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

 От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч.Почивка

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:00 ч. Закуска

 От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

От16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

 Издаване на децата

ПЕТЪК

Час, регламентирани/нерегламентирани ситуации

От 7:00 ч. Прием на деца

 Утринно раздвижване

От 8:30 ч. Закуска

От 9:00 ч. Физическа култура

·         Музика

От 10:00 ч. Игри, разходки, развлечения

От 11:30 ч. Обяд

От 12:30 ч. Почивка

От 16:00 ч. Закуска

От 16:30 ч. Игрова култура и пресъздаване

 Издаване на децата

           

Съвети към родителите

 1. Да се запознаят със здравна и педагогическа литература, свързана с правилното отглеждане и възпитание на детето от 1 до 7-годишна възраст.
 2. Да се запознаят с условията и правилата в детската ясла и градина, в която кандидатстват.
 3. Предварително да подготвят детето за предизвикателствата, които предстоят пред него, за да намалят психологическата бариера.
 4. Да се запознаят с менюто в детската ясла и в детската градина, както и с дневния режим.
 5. Подготовката да започне поне 2–3 месеца предварително, за да може детето да свикне с новите промени.
 6. Да работят за социализацията на своето дете (общуване със свои връстници).
 7. Да се отнасят с търпение и любов.
 8. Да имат доверие и уважение към институцията и хората работещи в нея.
 9. Да умеят да изслушват детето, да обръщат вечер повече внимание, да четат приказки и да се занимават с него поне един час след като се върне от градина.
 10. За всички проблеми и въпроси, които ги тревожат и интересуват, своевременно да споделят с педагогическите специалисти в детската градина (директор, педагог, психолог, логопед).
 11. Да изграждат партньорски отношения с екипа на детската градина.
 12. Да не обсъждат поведението на педагогическия и непедагогически персонал пред децата. Има начини за разрешаване на възникнали проблеми. Споделяне с учителя или директора насаме, спокойно и без агресия и недоверие.

Разговора проведе Кристина Крумова