Второ дете, нова бременност, още ангажименти? Някои родители искат наследниците им да нямат голяма разлика, други предпочитат да изчакат с второто дете. Родители и специалисти споделят мнения за идеалната разлика между децата.

Кога родителите се решават да имат второ дете, е семеен въпрос, който е различен при отделните семейства. За избора играят роля много фактори – жилището, професията, връзката между родителите и не на последно място изпълнението на желанието. Животът невинаги може да се планира…

Сега или по-добре по-късно?

Съществува ли наистина идеално време за второ дете и каква разлика във възрастта е перфектна за децата? Според специалистите идеалната разлика между децата е от 2 ½ до три години. При такава разлика ролите са разпределени от самото начало. През третата година децата откриват собствената си воля и думичката „Аз“. Те стават по-самостоятелни и връзката с родителите леко се разхлабва. Образно казано, мястото в маминия скут вече е по-свободно и детето понася евентуалната поява на ново бебе по-спокойно. Децата се интересуват от подобни неща и могат да играят заедно. При всяка друга разлика малките имат по-малка полза от по-големите както в двигателното, така и в говорното си развитие. И обратно – често по-големите деца правят забележима крачка напред в развитието си след появата на бебето.

Какво препоръчват специалистите срещу конкуренцията при малка разлика между децата

Тясно сътрудничество между родителите. При скорошна поява на нов член в семейството не само светът на детето се срутва. Майките също са претоварени от бременността, кърменето и грижите за новото бебе. Към това се добавят безсънните нощи и капризите на по-голямото дете. В такива случаи много родители интуитивно си разпределят ролите – таткото поема по-голямото дете, а мама – бебето. Това засилва ревността на по-голямото. Затова е по-добре от самото начало ролите да се сменят периодично и на първо време да се включат други роднини. Така и двете деца ще получават внимание, а и за родителите ще има повече почивка.

По-големите също се учат от по-малките

В познато софийско семейство Александра е двегодишна, когато се ражда Емил. Родителите се умиляват, когато наблюдават как каката влиза в ролята си на по-голяма и се занимава с бебето – подава му играчка, пее му песничка или му показва шарени картинки.

Търпението и съчувствието са качества, които децата отрано учат едно от друго. Ако обаче разликата във възрастта е твърде малка, те могат да се развиват и като остри конкуренти, особено ако са от един и същ пол.

Голямата разлика може да раздалечи децата

При разлика от шест години състезанието между децата отслабва почти напълно. Споровете намаляват, но и допирните точки отслабват. Колкото и да се обичат, такива деца предпочитат да играят и да споделят с връстници от приятелския си кръг. При такава голяма разлика родителите трябва да се погрижат приятните преживявания в семейството да се отнасят за всички. Така по-късно децата ще имат общи спомени от ваканциите, семейните излети, карането на колело. Едва след време по-голямото ще се превърне в това, което преди не е можело да бъде – съветник и съучастник на по-малкото.