Избрали ли са бъдещите майки личен лекар на бебето? Ще имунизират ли детето с всички задължителни ваксини и защо? Кои са най-големите страхове в първите дни насаме с малкото човече? Кой иска да къпе малкото човече и да му сменя пелените за еднократна употреба? Списание “9 месеца” направи проучване сред 168 бременни от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

60% от бъдещите майки все още не са избрали личен лекар на детето си. Те смятат, че е прекалено рано да се замислят над този проблем и ще го направят едва в края на бременността или непосредствено след раждането. Други 36% обаче са на мнение, че няма време за чакане и трябва още отсега да се запознаят с бъдещия лекар на детето си. Те вече редовно се консултират с него по всички медицински въпроси, които ги вълнуват. Повечето от бременните смятат, че връзката и доверието майка-педиатър трябва да се изградят още през бременността, а не след като бебето се роди. Има и такива 4%, които се колебаят между двама или повече препоръчани им лекари и все още не могат да вземат решение на кого да се доверят.

52% от бременните ще изберат лекаря на детето си по препоръки на близки и познати. Те най-често се доверяват на мнението на наскоро родили съседки и приятелки от квартала, които споделят личните си впечатления от педиатъра в близкия ДКЦ. 28% от запитаните признават, че държат лекарят да е грижовен, отзивчив, да показва заинтересуваност и готовност да отговаря на всички въпроси. 20% от бъдещите майки искат личният лекар на детето им да се ползва с добро име сред колегите си и да е добър професионалист. За 8% от запитаните много важно е педиатърът да е близо до дома им и да може да се отзовава бързо на всяко повикване.

96% от анкетираните са категорични, че ще имунизират бебето си с всички задължителни ваксини. Бъдещите майки не искат да рискуват и ще изпълнят препоръките на Министерството на здравеопазването въпреки разразилите се напоследък спорове, че имунизационният календар в България е много тежък и не всички задължителни ваксини са чак толкова необходими.


Повечето бъдещи майки са на мнение, че имунизациите ще предпазват детето им от болести и рискът от страничните им ефекти е минимален. Има и такива (4%) обаче, които се колебаят дали да поставят на детето си всички задължителни ваксини. Те не са сигурни в 100%-овата ефективност на имунизациите и се притесняват от страничните им ефекти, които могат да възникнат.

20% от бъдещите майки признават, че най-големият им страх е дали ще могат да разберат причината, поради която бебето ще плаче през първите дни. Почти толкова се безпокоят, че няма да се справят добре с кърменето и няма да знаят дали детето е нахранено, или гладно. Има и майки, които се страхуват как ще къпят и преобличат бебето през първата седмица от съвместното съжителство.
Други пък се притесняват дали ще се възстановят бързо след раждането и как ще преодолеят следродилната депресия. 12% от запитаните споделят, че не се безпокоят от първите дни насаме с бебето, защото се чувстват абсолютно подготвени и нищо не може да ги изненада.

76% от бременните ще разчитат на помощта на майка си през първите дни след раждането на бебето. Тя е най-близкият човек, на когото могат да се доверят и от когото ще потърсят подкрепа. Други 52% са убедени, че партньорът им ще помага през първите най-важни дни. Ролята на свекървата е пренебрегната, но 28% от запитаните признават, че ще се вслушват в съветите й за преобличането и къпането на бебето.

40% от бъдещите майки държат таткото да изкъпе първия път бебето. Така той ще приеме, че това е негово задължение и ще го прави, докато детето порасне. Други 40% обаче споделят, че предпочитат те сами да изкъпят малкото човече за първи път, защото това е женска работа и не биха поверили малкото си съкровище в грубите мъжки ръце. Има и такива (28%), които се страхуват да не изпуснат бебето във ваничката и предпочитат една от бабите да поеме първата баня на детето. Много малък процент (8%) са тези, които биха позволили на свекърва си да изкъпе бебето за първи път.

80% от анкетираните споделят, че колкото и да не им се иска, те ще сменят пелените за еднократна употреба на бебето. 32% биха поверили тази и “ароматна” задача на партньора си.

48% от бъдещите майки смятат да поканят гости, за да видят бебето за първи път един месец след изписването от родилното. Запитаните са на мнение, че дотогава малкото човече ще е укрепнало достатъчно, за да “приема” гости и да се показва на света. Има и такива 25%, които ще спазят старите български традиции, ще направят погача и ще поканят гости на 40-ия ден след раждането.