Ако бременната се разболее от заразно заболяване, независимо какво е то, безпокойството й е огромно. Защото в този случай рискът е двоен както за нея, така и за плода. Особено сериозна заплаха са вирусни инфекции като рубеола и хепатит В, които могат да доведат до тежки последици при нероденото бебе. Опасността може да се отстрани, тъй като и срещу двете заболявания има високоефективни и безвредни ваксини. Затова, ако младите жени се имунизират срещу рубеола и хепатит В, ще предпазят не само себе си, но ще осигурят защита и на своето бъдещо дете.
Обикновено рубеолата е леко заболяване което протича с повишена телесна температура, обрив и увеличаване на лимфните възли. Ако обаче бременна жена се разболее, по кръвен път вирусът стига до плода и има голям риск да го увреди. До 85% от новородените на майки, заразени през първите три месеца на бременността, се раждат с "вродена рубеола". Това е тежко състояние, което води до увреждане на зрението, слуха, сърцето, нервната система и до смущения в растежа и в умственото развитие.
Единствената възможна бариера, която може да предотврати разпространението на рубеолния вирус в детския организъм в този период от неговото развитие, е имунитетът на майката – наличие на антитела, изработени в резултат на преболедуване или на ваксинация с рубеолна ваксина. Именно това е целта на въведената у нас имунизация на момичетата – да се предпазят техните бъдещи деца от опасните усложнения, свързани с евентуална рубеолна инфекция. Момчетата също трябва да се ваксинират, защото така може да се преустановят периодичните епидемии. След 1992 г. задължително се
имунизират с
триваксина морбили–паротит–рубеола всички деца, навършили 13 месеца, а момичетата, навършили 12 години – с рубеолна ваксина. Ако сте бременна, трябва да сте сигурна, че имате имунитет срещу това заболяване. Ако сте родена, преди да е въведена рубеолната ваксина, чрез изследване на кръвна проба може да се провери количеството на антителата. Ако не притежавате имунитет, препоръчва се да се ваксинирате най-малко три месеца преди да забременеете.
Вирусният хепатит тип В
е друга инфекция, която застрашава новородените на заразени майки. Това е много сериозно заболяване на черния дроб. Може да се прояви с пожълтяване на кожата и лигавиците, но понякога протича и безсимптомно. И в двата случая обаче съществува риск от хронично носителство на хепатитния В вирус и от късни усложнения, като хроничен хепатит, цироза и пр.
Заразоносителството, разпространено сред 3–5% от населението на България, и преболедуването от остър хепатит през бременността са много опасни за бебето. То може да се зарази вътреутробно или по време на раждането. До 90% от инфектираните по този път деца са заплашени от хронично носителство на вируса, а при част от тях впоследствие ще се развият и тежките хронични увреждания на черния дроб.
Ваксината срещу хепатит В която след 1991 г. е задължителна за всички новородени у нас, гарантира защитата им срещу заболяване и срещу неговите усложнения и с основание се смята за единствената ваксина, предпазваща от рак на черния дроб. За младите хора, родени преди 1991 г., тази ваксина е препоръчителна, като се имат предвид характерните за хепатит В разнообразни начини за заразяване, включително и по полов път. Добре е бъдещите родители да се имунизират, ако нямат антитела срещу вируса на хепатит В. Така поне един от многото сериозни проблеми, с които се сблъсква всяко семейство, може да се преодолее, преди да е възникнал.