Ако кърмите... Ще имам ли кърма веднага след раждането? През първите няколко дни след раждането млечните Ви жлези произвеждат коластра. Това е високохранително вещество, богато на антитела, които предпазват новороденото от инфекции. Кърма ще започнете да произвеждате на третия или на четвъртия ден.

Трудно ли ще го накарам да суче? Може да се окаже доста сложно, но акушерката ще помогне на бебето "да захапе". Подпрете се на възглавници и поставете едното си стъпало на ниско столче. Приближете устата на бебето до гърдата, без да се навеждате към него, за да не претоварвате гърба си. Изцедете 2–3 капки върху устните на детето, за да усети миризмата на млякото. Важно е то да захапе не само гръдното зърно, но колкото е възможно и по-голяма част от ареолата – тъмния кръг около него.

Колко често да го кърмя? Кърмете го толкова пъти, колкото показва признаци на глад, особено през първите шест седмици. Давайте му да суче от едната гърда, докато се засити. Ако го отдръпнете твърде рано, рискувате да е поело само воднистото, а не и пълноценното мляко, което изтича по-късно. След това, ако е гладно, го сложете и на другата гърда. В края на шестата седмица може да опитате да удължите интервалите между кърменията.

Суче ли правилно? По време на кърменето може да познаете това по следните признаци: Устните му са обърнати навън, така че се вижда розовата им вътрешна страна – знак, че бебето суче, а не само обхваща с устни зърното.

 • Брадичката му докосва гърдата.
 • Бузите му са издути и при сученето не хлътват навътре.
 • Устните му обхващат плътно гърдата, няма пролука в ъглите на устата и не изтича мляко навън.
 • Чува се как преглъща.
 • Мускулите пред ушите му се движат при сученето и гълтането, което показва, че то използва ефективно долната си челюст.

  Дали се засища и дали е нахранено? Ако Вашето дете мокри внушителен брой пелени, наддава на тегло и има периоди на бодърстване, то получава всичко, от което се нуждае. Не се притеснявайте за продължителността на кърменията – някои бебета се нахранват за десетина минути, докато други се нуждаят от половин час или повече време.

  Ако нямате кърма…
  Ако храните детето със заместител на майчина кърма, преди всичко осигурете шишета. Те трябва да са най-малко шест. За предпочитане са моделите с широко гърло и силиконов биберон, от които бебето гълта по-малко въздух. Бибероните имат различен отвор за изтичане. Експериментирайте кои предпочита Вашето бебе. Нужен Ви е и съд за стерилизиране на шишетата. Има различни варианти за този процес, но най-простият е шишето да се изварява десет минути.

  Лесно ли се приготвя заместителят на кърмата? Процедурата няма да Ви затрудни, ако спазвате точно инструкциите, отпечатани на опаковката.

  Има ли специална техника за хранене от шише? Нужно е само да спазвате няколко основни правила.

 • Затопляйте млякото на водна баня (никога не слагайте шишето в микровълнова печка!) и пробвайте температурата му върху обратната страна на китката си.
 • Дръжте шишето наклонено, за да е пълен биберонът. Така бебето няма да гълта въздух. Никога не го оставяйте да пие от шишето само.
 • Затопленото мляко използвайте до един час. Остатъка изхвърлете, не го претопляйте повторно!
 • Спазвайте педантично ритуала по почистването и стерилизирането на приборите, за да предпазите бебето си от стомашно-чревни проблеми.

  Как да се увеличи кърмата
  Най-важното условие за производството на достатъчно кърма е често да слагате бебето на гърда. Сученето води до усилено отделяне на хормоните, които стимулират производството и отделянето на кърма. За хормоналното равновесие е особено важно да ограничите стреса и да си осигурите достатъчно сън. Не се терзайте, че сте занемарили домакинството за сметка на бебето. Приемете, че в този период сте преди всичко майка, а не домашна прислужничка. За да задоволите увеличените потребности на организма си от течности, пийте два до три литра на ден. Не се наливайте с боза – тя е прехваленото от бабите “чудо”, което вече не се препоръчва в менюто на кърмачката. Добре е да знаете, че и не всеки чай е подходящ – ментата например може да намали количеството на кърмата. Подобен ефект имат и газираните напитки. В аптеките се предлага специален (лактогонен) чай от билки, които стимулират млечната секреция. Консултирайте се и с Вашия лекар.