„Всеки ден носех прясна кърма в болницата”

Мама: Нина Костова, 36 год., София
Бебета: Мартин и Йоана, 18 мес.

Имах тежка и проблемна бременност и пред цялото време се молех близнаците ми да се родят живи и здрави. Около 7-ия месец от гърдите ми започна да изтича коластра и това много ме уплаши. Явно тялото ми се е подготвяло за предстоящото раждане.

Няколко седмици по-късно единият околоплоден мехур се спука и така на 11 септември в 11 ч. проплакаха моите прекрасни бебета. Родиха се в 29-ата г.с. и бяха много малки и уязвими. Дъщеря ми Йоана тежеше едва 930 г, а брат й Мартин – 1170 г.Не очаквах, че близнаците ще се появят толкова рано и не бях подготвила нито дрешки, нито помпа за изцеждане на кърмата. Не бях прочела и ред за това как да кърмя и да се грижа за бебетата. Те трябваше да останат в неонатологичното отделение, докато укрепнат. Нямах възможност да ги кърмя от първия им ден, но бях убедена, че кърмата е най-полезната храна за тях и трябва да стимулирам лактацията. Акушерките в болницата ми показаха как правилно да изцеждам гърдите си и ме насърчиха да не се отказвам.

След като се прибрах у дома, се свързах с консултантката по кърмене Мария Масларова. Тя ми даде ценни насоки и съвети, препоръча ми статии и филми за ползата от кърменето.


Започнах да цедя гърдите си през няколко часа и количеството на кърмата ми бързо се увеличи. Пиех много течности, чай за стимулиране на лактацията, витамини и хранителни добавси с омега-3 мастни киселини.

Всеки ден ходех в болницата и носех на децата си прясна кърма, както и няколко пакета замразена. Когато синът ми Мартин укрепна, го сложих на гърда. Въпреки че засука много добре, предпочиташе да се храни от шише. Йоана, която се роди по-малка и нямаше сили да суче, също предпочиташе шишето. Дори след като взехме близнаците у дома, те не можаха да се научат да сучат и продължих да им давам кърма от шише.

Въпреки трудностите, които имах в началото, не се отказах и упорито изцеждах гърдите си по 9-10 пъти на ден. Количеството кърма беше напълно достатъчно и за двете  бебета и дори помогнах да се закърми още едно бебе. Кърмих близнаците 1 година, 2 месеца и 12 дни (до 1 год. коригирана възраст). Изцеждането на гърдите беше изтощително и трудно, но усилието си заслужаваше. Убедена съм, че това е най-доброто, което можах да направя за здравето на децата си.

Мили майки, не се отказвайте да кърмите своите бебета, дори ако се налага да цедите гърдите си. Няма нищо по-полезно и хранително за нашите деца от майчиното мляко.
 
Мама Нина

Нина Костова печели наградата от миналия брой – детска люлка на стойка SANDY.