Юни е време за целодневни разходки, срещи и забавления в парка. В тези слънчеви дни все повече млади майки у нас не се притесняват да кърмят бебето си на открито. Но как е по света? 

Франция

Гледката на кърмеща майка на обществени места се среща твърде рядко във Франция. Малко вероятно обаче е това да се дължи на стеснителност на французойките. Причината по-скоро е малкият брой на кърмачките поради краткото платено майчинство. Само 10 седмици след раждането много млади майки се връщат на работа и с това слагат край на кърмаческия период, макар европейското законодателство да стимулира работещите кърмачки.Полша
По-консервативно настроените поляци все още се смущават, когато видят„разсъблечени” кърмещи майки на обществени места. В действителност обаче все повече полякини избират да кърмят на открито, без да се притесняват от хорското мнение. Все пак те се стараят да го правят дискретно, а не натрапващо се в очите на минувачите.

Русия
В Русия кърменето извън къщи не е обичайна гледка. Ако има такива случаи, майката със сигурност е покрита, за да не привлича погледите. Все още рускините предпочитат сигурните стени на дома, докато кърмят бебето си, дори и при слънчево време навън…    


Холандия
Противниците на „откритото” кърмене намират тази практика за „твърде натурална”, дори „животинска”. В Холандия обаче те са малцинство. Кърмещите майки на пейка в парка или в кафене вече са обичайна част от градския пейзаж. На холандския пазар вече се предлага разнообразие от аксесоари (кърпи, шалове и др.), които служат не само за прикриване на майката от любопитни погледи, но и за предпазване на бебето от слънцето.

Испания

В последните години в испанската преса се срещат новини за изгонени от музей или от други институции кърмещи майки, на които е било забранено да кърмят на обществено място. Тези случаи пораждат дебат, като мнозинството от испанците реагират с възмущение в подкрепа на кърмещите майки и на свободата им да хранят бебето си където пожелаят. В много търговски центрове в Испания има помещения със специални удобства за кърмачките.

САЩ
Може би противно на очакваното, голяма част от американците не посрещат особено ентусиазирано майките, които кърмят пред погледите на непознати. Статистически данни сочат, че 57% се отнасят с неодобрение към кърменето на обществени места. Според стари законови наредби дори в някои щати кърменето на открито може да бъде санкционирано по графата „ексхибиционизъм”. Преди няколко години пък стотици граждани са изпратили писма в знак на възмущение срещу американското списание за родители „Babytalk“, на чиято корица е бебе, сучещо от гърдата на майка си.

Из чуждестранния печат
Сандра Димитрова