Почти всяка майка се сблъсква с трудности, свързани с кърменето, в първите седмици след раждането. Ето как да ги преодолеете и да се радвате на своето спокойно и добре нахранено бебе.

 Болка при кърмене. В първите дни след раждането притокът на кърма все още не е регулиран и често кърмачките се оплакват от усещане на тежест и твърди, болезнени гърди. Можете непосредствено преди кърмене да сложите топли компреси върху гърдите, което улеснява слизането на кърмата и засукването. Неправилното засукване също води до болка. Кърмачето притиска зърното, то става сухо, болезнено, а е възможно и да се стигне до разраняването му. Погледнете бебчето си: устата трябва да е широко отворена и да обхваща по-голямата част от ареолата. Брадичката му се опира до гърдата, а нослето е свободно. При напукани и разранени зърна можете да прилагате следната комбинация Шуслерови соли: №1 калциев флуорид (омекотява напрегнатата, разранена тъкан), №3 железен фосфат (овладява възпалението и болката) и №8 натриев хлорид (хидратира кожата). По 3 таблетки от всяка сол дневно до отшумяване на оплакванията.

Запушени млечни канали/мастит. Възпалителен процес, при който се наблюдават зачервяване, оток, болка и повишаване на температурата в областта на засегнатата гърда. Преди кърмене поставяйте топли компреси на гърдата и я изцеждайте задължително до край след всяко хранене на бебето. Потърсете помощ от личния си лекар, а за ускоряване на лечението приемайте Шуслерова сол №3 (ще предотврати задълбочаването на възпалителния процес) и сол №8 (за да се намали по-бързо отокът на гърдата и млечните канали). Важно е таблетките да се вземат начесто – по 2 таблетки от всяка сол на всеки час-два до настъпване на подобрение.

 Недостиг на кърма. При късен старт или грешки в самото начало на кърменето липсва достатъчно стимулация на гърдите, което води до недостатъчна лактация. При всякакви затруднения не се колебайте да потърсите помощ от лекар или сертифициран консултант по кърмене. Първата стъпка при недостиг на кърма е да увеличите честотата на кърменето. Можете да предлагате и двете гърди на всяко хранене – така ще се стимулират по-бързо през първите седмици. След края на всяко кърмене доизцеждайте гърдите с помпа или на ръка. Ще ви помогне също приемът на лактогонен чай. Доказано ефективно е и действието на комбинация Шуслерови соли №2, 4, 7 и 8 (по 3 таблетки от всяка ежедневно). Сол №2 калциев фосфат засилва производството на кърма. Соли №4 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат стимулират работата на млечните жлези (№7 също така премахва напрежението и успокоява психиката). А сол №8 натриев хлорид балансира течностите в организма и не позволява дехидратация и намалява