“Жена ми нямаше кърма, само нещо странно бяло се появи от гърдите й...” – така непросветените татковци описват първите капки коластра, или т.нар. ранно мляко. Сигурно мъжете се чудят как тази течност е достатъчна, за да задоволи нуждите на вечно гладното бебе. Факт обаче е, че щом поеме само един напръстник от нея, новороденото е сито и защитено от всякакви микроби.


Няколко капки коластра са животворни за бебето. Коластрата е специална храна, първата – която бебето ще вкуси през живота си и която ще му даде сили да поеме по своя път и да се пребори с предизвикателствата.

 
Време ли е вече?
Много жени се чудят защо пред последните седмици на бременността гърдите им постоянно са мокри. Докато още е в майчината утроба, бебето е напълно защитено. То се храни чрез плацентата и получава всичко необходимо – хранителни вещества, минерали, витамини. Гладът се появява едва след като поеме първата си глътка въздух. За да подготви майката за кърменето, природата постепенно повишава нивото на хормона пролактин в организма на жената. След като плацентата се отдели при раждането, стойностите на този хормон са много високи – това е сигнал за тялото на жената, че е дошъл моментът за кърменето. Зрялото мляко или истинската кърма се появяват едва на 2-рия до 5-ия ден след раждането. Преди това бебето се храни само с коластра.

Няма не искам
Основният въпрос, който тормози младите жени, е дали бебето им е нахранено, след като поема само няколко капки от белезникавата течност. Неопитните майки се притесняват, че всеки плач е отчаян вик на гладното кърмаче. Въпреки че почти всички педиатри и Световната здравна организация препоръчват на бебето до 6-месечна възраст да не се дава вода, все още много майки го правят. Нуждата от допълнителни течности е един от най-дискутираните въпроси сред новоизлюпените майки. Най-големият проблем е, че коластрата изобщо не прилича на кърма. Преди обаче да отречете нейното значение, добре е да знаете какво представлява.

Къш на микробите
Здравото новородено притежава запас от мазнини и течности и не гладува, докато се появи истинската кърма. Коластрата съдържа по-малко мазнини и захар, но това я прави много подходяща за недостатъчно добре развитата храносмилателна система на бебето. Благодарение на тази скъпоценна течност бебето по-лесно отделя първите си изпражнения (т.нар. мекониум), които обикновено са зеленикави, а понякога дори и черни. Коластрата е богата на протеини, минерали, витамини А и Е.
Не се притеснявайте от цвета й (златистожълт). Това се дължи на факта, че съдържа бетакаротин. Това вещество помага на новороденото по-лесно да се адаптира към заобикалящия го свят. Друго предимство на коластрата е нейната защитна функция. Всяка капка от предварителното мляко предпазва бебето от болестотворни микроорганизми. Доказано е, че в един кубичен милилитър от тази течност се съдържат над 10 000 активни клетки, които се борят с вируси и бактерии. Освен това благодарение на коластрата имунната система на бебето укрепва.
Какво по-хубаво от това да “имунизирате” детето си срещу болести още през първите дни от живота му, като му осигурите тази безценна течност. Не се колебайте да го кърмите още от първия час след раждането. Това ще е най-големият подарък, който може да му направите.

Д-р Дора Лъчезарова
педиатър