Снимка на библиотека с работни места и бебешки кътове обиколи света и се превърна в една от най-вирусните публикации в интернет. Insider откри това райско кътче, мечта за много работещи родители с бебета и малки деца, и разкри, че зад идеята стои една самотна майка, която вярва, че мисията на библиотеката е да обслужва цели семейства.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Става въпрос за Обществена библиотека на окръг Хенрико във Вирджиния и директорката ѝ Барбара Ф. Уидман. Докато черпи от собствения си опит и отглежда сама вече порасналия си син, тя забеляза колко трудно е да си родител на обществени места, които не са проектирани с мисъл за семействата. Със същия проблем обаче се сблъскват и потребителите на библиотеката, в която Уидман е директор.

"Родителите, настойниците или бавачките идваха в библиотеката и се мъчеха да използват компютрите, докато държат бебе в скута си или постоянно следят накъде отива малкото дете“, разказва Уидман. Тя решава да проектира станции за работа и игра, които да забавляват децата, докато родителите използват компютри.

Още през 2017 г. библиотеката започва изграждането на новото място. Уидман работи с библиотекари, читатели, родители и дизайнери, за да вдъхне живот на идеята. Компютърните работни и игрални станции са открити през 2019 г.

„В деня на откриването майка с бебе и малко дете седна на Work and Play Station, за да използва компютъра и постави децата си в кошарката – без да е получила никакви указания от персонала. Беше удоволствие да видя, че дизайнът е съвсем интуитивен“, обяснява Уидман.

За Мат Хансен, който има 2-годишна дъщеря, Work and Play Stations са идеалното решение, когато набързо трябва да свърши някаква работа, но няма възможност да извика бавачка.

„Няколко пъти седмично ми се налага да преглеждам пощата си, да правя поръчки и да се погрижа за много други неща, които изискват да седна пред компютъра. Удивително е да имаш достъп до нещо подобно“, споделя Хансен. За разлика от Хансен, който се появява в библиотеката няколко пъти в седмицата, голяма част от родителите в квартала посещават иновативното пространство ежедневно, защото единствено тук имат достъп до компютър и интернет.

Актьорът Павел Иванов - татко за първи път

През януари 2022 г. Али Фарук, политическият директор на Families Forward Virginia, публикува в Twitter снимка на работните станции. Съобщението веднага привлича вниманието на националната преса.

„Първоначално се изненадахме от огромния интерес, но тогава разбрахме, че хората с малки деца са щастливи, когато се чувстват забелязани и зачитани в обществено пространство“, коментира Уидман. Оттогава директорката е получила много запитвания от организации, които искат да инсталират подобни Work and Play Stations, включително библиотеки, университети и дори родители, които работят от вкъщи.

За директор Уилдман функцията на Work and Play Stations е в съответствие с по-голямата мисия на библиотеката: да позволи на хората достъп до информация и обучение.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

„Тези работни и игрови станции са просто още един начин, по който библиотеките могат да оказват подкрепа, да бъдат част от инфраструктурата, която помага да се посрещнат информационните нужди на хората и прави нашите пространства по-достъпни и приобщаващи за родителите с малки деца“, каза тя.

Според нея детските отдели в библиотеките често се фокусират върху ограмотяването, което е важно, „но тези станции са добавената стойност, защото обслужват не само децата, но и техните родители и лица, които се грижат за тях“. „Искаме да ни посещават цели семейства и библиотеката да посреща всичките им нужди наведнъж.“

Източник и снимка: https://azcheta.com/