"От 35 години работя в родилно отделение, такова чудо досега не е имало и мога да твърдя, че персоналът не би направил такова нещо." Това каза директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев във връзка с изписано със счупен крак бебе. Повече за случая може да прочетете >>> ТУК 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР 

Очаква се в понеделник да завърши вътрешната проверка. "Все още не могат да се дадат окончателни позиции, но се запознахме с повечето детайли", каза д-р Митев и посочи, че детето е родено на 11 март, след което е изписано. На 1 април момченцето отново е прието в отделението по неонатология с бебешка жълтеница и лека хрема. На 5 април, по време на сутрешна визитация, дежурният лекар установява, че десният крак на детето е подут, след което се извършват изследвания и се оказва, че момченцето е с „немалка фрактура на дясната бедрена кост“. „Това, трябва да ви кажа, че за мен е прецедент, най-здравата кост в човешкото тяло, при новородено, при новородени костите са пластични, за това трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо, и то в отделението да бъде счупена, дислоцирана и т.н.“, каза директорът на болницата.

След установяване на фрактурата детето е транспортирано до столичната болница „Пирогов“, където крачето е шинирано, и още същия ден е върнато в неонатологичното отделение на благоевградската държавна болница. В документа, с който благоевградската болница разполага от „Пирогов“, е описано състоянието на детето и е посочено, че фрактурата е с давност около седмица.

"Персоналът на отделението по неонатология е дал обяснения, преглеждат се и записите от видеокамерите. Такива обаче има само в залата, в която се настаняват родените в болницата бебета. Дечица, които са на възраст под един месец, при необходимост също се лекуват в отделението по неонатология, но се настаняват в съседна зала от бебетата, родени в болницата", посочи д-р Митев и допълни, че само част от залата, в която е било настанено детето, попада под видеонаблюдение.

Новороденото, което се събира в дланта на възрастен човек

От районната прокуратура в Благоевград казаха за БТА, че е образувано досъдебно производство във връзка със сигнал за изписаното със счупен крайник от държавната болница бебе. На този етап има много неизяснени обстоятелства, каза за БТА районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки и допълни, че към момента не се установява виновно поведение на конкретно лице.

Източник: https://www.actualno