Терапия и лечение с изкуство прилагат за малките пациенти на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД - Пловдив.

Идеята е да се създаде подкрепяща среда на общуване между децата със СОП и техните връстници от училищата по изкуства чрез създаване на нови модели на работа за интеграция на хората с увреждания.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Екип от преподаватели, психолози и творци се обединява за постигане на целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на любимата приказката "Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателието на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена.

Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ "Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани.

Болничните стаи са превърнати в пространство за изкуство, където децата работят с преподаватели и ученици. Ръководител на арт ателието е Ивелина Петрова – художник, арт терапевт от 2015 г. година в университетската болница. За нея няма непознати техники на визуалните и приложни изкуства и признава, че изкуството помага за емоционалната подкрепа на боледуващите деца и техните родители. Така през годините клиниката променя облика си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените.

Мамо, родих се! Сурови кадри на първия допир

Поканите, създадени от пациентите на Клиниката по педиатрия, ще достигнат до гражданите на Пловдив като нито една от тях няма да се повтаря. Те ще различни и много цветни.

Източник и снимки: https://www.plovdiv24.bg/