"Където живеят Любовта, Мъдростта и Истината, където средата е хармонична и всеки се е смирил и приел, че е равен на другия, където няма страх, там децата са здрави“, казва Милена Василева, която преди време публикува книгата „Пренатално възпитание“ (разпространява се безплатно). От известно време Милена се занимава и с фотография – в своето Фотоателие ММ тя снима предимно най-чистата, естествена и вдъхновяваща част от света – децата! Наскоро фотографката отправи послание за мир именно чрез снимки на малчугани с ангелски крила, които се молят. А нас възрастните призовава: „Да развиваме себе си, да работим по нашето здраве и осъзнаване, за да живеят те в един по-добър свят!“.

Милена, преди време ти публикува книгата „Пренатално възпитание“, а от скоро се занимаваш с фотография - къде е пресечната точка между двете?

Пресечната точка между тези две неща, както и между всичко останало е самият живот, както и в любовта и грижата към хората. И чрез книгата, и чрез фотографията целя едно - да бъда полезна и да има повече усмивки. 

В твоето Фотоателие снимаш предимно деца, какво ти дава контактът с малките съкровища?

Радост, естественост, чистота, отговорност, вдъхновение, уроци!!!

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Наскоро отправи послание за мир, красота и чистота именно чрез снимки на деца – с ангелски крила, които се молят, а какво ние възрастните можем да направим за тях, за да живеят в един по-добър свят?

Да развиваме себе си, защото ние сме техният пример. Ние често ходим болни и преминаваме безсмислено през живота. Това са неща, които не може да не се отразяват на хората около нас и най-вече на децата. Та, ако работим по нашата съзнателност и нашето здраве сме направили вече доста за децата

Какви са Новите деца – децата на бъдещето?

Нямам идея, но за мен е голяма чест и привилегия чрез работата ми като фотограф във фотоателие ММ да имам възможност да се срещам и опознавам необятния свят на все повече деца и чрез това да допълвам картината си за тях и за света. За новите деца ние трябва да създадем необходимите условия, за да са те тук. 

Бебешки пубертет - съвети от детски психолог

Какво виждаш в очичките им? Има ли в лицата им повече форми на красота и хармония?

Виждам, че трябва да сме отговорни, защото те са прозрачни, невинни, попиващи всичко, а ние имаме още много слабости. Отговорността ни към малките, и не само, е огромна. Тези очи респектират и задължават да развиваме себе си. Защото те заслужават най-доброто - нито повече, нито по-малко. 

Разкажи за духовния аспект на снимането?

Мисля, че духовният аспект може да присъства във всяка една дейност на човека. Разбира се, и в снимането. Аз като фотограф съм си поставила за цел да изваждам винаги максимално благородното, максимално красивото, максимално спонтанното от всеки човек - модел. Това облагородява и тях и мен, както и всеки, който би видял изображение, излъчващо това. 

Как се подхранва връзката между душата на майката и на детето – по време на бременността, пък и след това?

Това е една мистерия. Но определено помагат много и благодарността, и молитвите, и преклонението пред самия живот. Желанието и съзнателната работа на майката върху тази свещена връзка. Майката е скулптор и извайва творбата си - точно така, както иска. Носейки плода си с кротост и смирение му придава добродетели. Чистият живот, който води във физическия и духовен план изгражда такъв човек. След като се родим, на нас са ни необходими условия, за да проявим усвоеното. 

Казваш че всяка жена може да си направи ревизия на ценностната система най-добре през 9-те месеца, защо е важно това?

Защото това е един безпрецедентен период от живота, в който си поставен на изпити всеки ден, всеки час, всяка секунда. Това е нещо, което мъжете нямат шанс да разберат. Ние жените имаме възможност наистина да проверяваме себе си ежедневно и да видим къде точно се намираме и във вярата си, и в упованието си, и в здравето си, и в любовта си, и в отговорността си. Бих посъветвала майките, ако водят по-забързан начин на живот в този период да го забавят, за да дадат най-добрата възможност на Природата да твори. Ако имат възможност да излязат в майчинство още от началото на бременността, защото то започва тогава. Принципът е, че каквото мислиш и желаеш -  това става. Ако искаш да живееш в хармоничен свят, създаваш такива деца. Работиш най-усилено 9 месеца, за да станеш проводник на хора, които ще са основа на свят на братство и единство, на проявяване на чиста любов към всичко живо и така светът, в който живеем днес, коренно ще се измени. Ако имаш нужда от ревизия на ценностната си система, признай пред себе си и го направи точно през тези 9 месеца – това ще посееш и в детето.

Джон Траволта: Животът е кратък. Родители, прекарвайте време с децата си!

Каква е нравствената длъжност на всяка майка, така че да подобри бъдещето на децата си и на цялото общество?

Да възпитава ежедневно себе си, за да има какво ежедневно да посажда и в детето си. Ние сме незавършени, а после искаме децата ни да бъдат завършени. Това няма как да стане. И все пак, на върха на нравствеността бих заложила на любовта към ближния. В пълния смисъл. Това е нещо много трудно. Няма какво да си правим илюзии. Децата са както символ на ангелския живот, така и символ на върхов егоизъм. Между тези два полюса трябва да се роди нещо хуманно - обществено полезно. Така мисля и на това се надявам. 

Споделяш ли мисълта на Учителя Петър Дънов, който казва, че от целувките на майката зависи животът на детето?

Да, животът на детето зависи от милиарди неща, включително и от целувките на майката. Където живеят Любовта, Мъдростта и Истината, където средата е хармонична и всеки се е смирил и приел, че е равен на другия, където няма страх, там децата са здрави!

Интервю на Драгомира Сиракова