Бразилската актриса Клаудия Рая зачева по естествен път и ражда здраво бебе. Тя е на 56 години, когато през февруари, на бял свят идва сина ѝ Лука. Рая смятала, че е в менопауза и предполагала, че няма да може да има дете, пише Today. По-рано била опитала една процедура с инвитро оплождане, но то не е дало резултат.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

"Погледнах към небето и все едно казах на Бог: "Добре, разбирам. Не е било писано да се случи", споделя тя.

След това буквално получила шок, когато разбрала, че тя и съпругът ѝ, Жарбас Хомем де Мело, очакват дете. Според Томас Руис, акушер-гинеколог в MemorialCare, Калифорния, шансовете на жена на възрастта на Рая да роди дете са "доста под" едно на милион. Всъщност това е толкова рядко явление, за него няма статистически данни.

Да родиш на 52 след 4 неуспешни опита инвитро. Историята на актрисата Красимира Кузманова - Кокран

Зачеването и бременността в края на 40-те и 50-те години са изключително сложни, според специалиста. Повечето жени навлизат в менопауза и спират да овулират, когато навършат 51 години, казва той. Дори преди това плодовитостта намалява толкова рязко, че според Американския колеж на акушерите и гинеколозите е "малко вероятно" жена над 45 години да забременее по естествен път.

Ако Рая наистина е заченала по естествен път, това би било т.нар. събитие, подлежащо на докладване - медицински резултат, който е толкова рядък, че се изучава в медицинските списания.

Износването на плода в добро здраве също е рядкост. Според клиниката "Майо" до 45 години има 80% вероятност за спонтанен аборт, който обикновено се дължи на хромозомни аномалии на плода, пише ladyzne.bg. Към 54 г. вероятността за спонтанен аборт "се доближава до 100%".

Да родиш на 43 години - сбъдната мечта

Житейското пътешествие на Рая по време на бременността е вълшебно и ни напомня, че майчинството е дар, който понякога може да дойде неочаквано, но въпреки това е изпълнен с толкова много радост. В деня на раждането на сина им, актрисата пише в Instagram: 

"'Лука пристигна, осветявайки съботната вечер! Той пристигна тук на 11 февруари, като поиска своето място. Ние отстъпихме. Оттогава светът има нов цвят за нашето семейство. Преливаме от щастие и любов! Добре дошъл, Лука!'"

Източник: https://fakti.bg/
Снимки: Instagram claudiaraia