На 25 март църквата отбелязва празника Благовещение – денят, в който Дева Мария разбира благата вест, съобщена ѝ от Архангел Гавриил, че ще роди непорочно заченат син. На този ден обичаят е да се поставят обеци на ушите на малките момиченца. Вярва се, че поставянето им на точно тази дата ще донесе на децата здраве, радост и късмет.

Поставянето на обеци е популярен начин за украса на ушите и е част от много култури и традиции по света. Обеците могат да бъдат направени от различни материали, като злато, сребро, платина, диаманти, перли, камъни и други.

8-годишно момиченце за втори път дари косата си за добра кауза

Относно самия процес по поставяне, обикновено се използва специално изработено инструментче, наречено пистолет за обеци. С него се пробива дупка в ухото, а след това се поставя и самия аксесоар. В някои случаи обаче, поставянето на обеците може да се извърши и ръчно, чрез пробиване на дупка с игла.

Поставянето на обеците може да бъде болезнено, особено ако ухото се пробива за първи път. Важно е да се следват правилните инструкции за поставяне на обеците и да се посети специалист, ако след процедурата се появят проблеми, като например инфекция или раздразнение.

Коя е най-подходящата възраст?

Важно е да обмислите добре кога да извършите процедурата. Най-важният въпрос, който трябва да си зададете тук е: "Кога детето ще понесе по-леко тази бърза манипулация, за да не бъде стресирано за в бъдеще?"

  • При новородени

Смята се, че ако поставят на бебето обеци преди да навърши 1 годинка, родителите ще могат да избегнат стреса у детето, тъй като в тази възраст то все още не осъзнава, че изпитва силна болка. Разбира се, това е голям плюс, тъй като вашето дете бързо ще забрави за този неприятен момент в живота си. Въпреки това, бебетата, много често лежат на ушите си и ако обеците са неправилно подбрани, бебето може случайно да се нарани. 

  • Преди навършване на 3 годинки

И тук са налице както предимства, така и негативи. Ако например детето е на 2-годишна възраст и усети болка в ушната мида, то ще може да уведоми мама за неприятния дискомфорт. Минусът при тази възраст е, че децата много интензивно опознават света наоколо. Обеците може да предизвикат голям интерес, който да подтикне малчугана да ги сваля и слага отново и отново, разглеждайки ги задължбочено. Това може да доведе до нараняване на ухото. 

  • След навършване на 6 години

Тази възраст е най-благоприятна. Детето идеално разбира какво ще му се случи, достатъчно голямо е, за да осъзнае, че трябва да внимава с новия аксесоар и да пази ухото си от наранявания. Ако се появи болка, веднага ще ви уведоми. 

Красиви имена за момиченца близначки

И според лекарите е най-добре ушите на децата да се пробият, когато са на 6 години.Основните причини за това са: 

  • На тази възраст детето е по-внимателно към различните видове бижута и по този начин няма да увреди съзнателно ушите си; 
  • Ако обицата е разкопчана и изпадне, а детето е още бебе, може да я глътне;
  • При малките деца скоростта на развитие на нервната система, органите и сетивата е много интензивна. Всяка намеса в този процес може да доведе до неприятни последици - проблеми със съня, раздразнителност, нервност и сълзливост; 
  • По-големите деца над 6 години спокойно и съзнателно толерират подобни интервенции.