"Ръстът на варицелата е очакван. Сега е сезонът на въздушно-капковите инфекции, а противоепидемичните мерки, които бяха въведени от 2020 г., доведоха до ограничаване и на скарлатината и варицелата. След като мерките отпаднаха, тези патогени намират начин да се разпространяват". Това подчерта епидемиологът и преподавател в Медицинския университет д-р Христиана Бацелова.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

По думите ѝ, най-голям риск от заразяване има в организираните колективи - яслени и детски групи и училища. Варицелзостер вирус, който причинява варицела, се нарежда след морбили по заразност вирус и е много силно заразно заболяване. Източник за заразата може да бъде както болен от варицела, така и болен от херпес зостер. Вирусът в природата се поддържа от възрастните, които някога са преболедували от варицела и те в някой етап от живота си изявяват херпес зостер. Те са заразни и обикновено заразяват внучетата си и оттам започва епидемичният взрив в детските заведения.

"Затова трябва да се има предвид, че когато има лице с херпес зостер, то не трябва да контактува с непреболедували от варицела или неваксинирани. Заболяването се предава лесно в едно помещение с кихане, кашляне, говор."

Майчин дом стартира кампания за безплатни прегледи

Д-р Бацелова подчерта още, че ваксината е с висока степен на ефективност - над 95% и е с доказана безопасност. Това означава, че ако организмът не отговори на първата дози, задължително ще реагира на втората. С две дози се придобива пожизнен имунитет срещу заболяването. 

Такава ваксина могат да си поставят всички лица над 9-месечна възраст, които не са преболедували от варицела. Ваксина не трябва да си поставят бременни и лица с вроден или придобит имунен дефицит. Всеки лекар, ако има желание, може да поставя ваксината, която не е задължителна.

Родители и лекари сигнализират за голям брой случаи на скарлатина и варицела

"Важно е обаче да се знае, че това е жива ваксина и тя трябва да се съхранява и транспортира при температура между 2 и 8 градуса, да не се оставя извън хладилник".
Личните лекари имат достатъчно опит с тези болести, които имат характерна симптоматика. Пациентите обаче не трябва да отказват антибиотичното лечение, ако то е препоръчано от лекарите, защото заболяването може да доведе до фатални последствия за сърцето и бъбреците. Възрастните много рядко боледуват от скарлатина и тя по-скоро протича със симптоматиката на ангина.

Д-р Бацелова бе категорична, че ситуацията с двете заболявания у нас не е извънредна и в началото на лятото те ще започнат да отшумяват. 

Източник: https://novini.bg/