Раждането наближава и въпросите ви са много, нали? Кой ще бъде до мен? Колко време ще остане? Мога ли да избера лекаря сама? Каква точно е ролята на акушерката? Тревога, страх, вълнение... Емоциите бушуват.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Дами, запазете спокойствие. Предстои ви нещо вълшебно. Скоро ще гушкате малкото чудо, а то ще ви се усмихва мило с очи. Нали не желаете да го посрещнете притеснени и със сърце, в което гостува страха. Искате да знаете всички детайли за Големия ден? Надежда Стаменова, акушерка "Родилна зала" в Болница „Надежда“, идва на помощ! 

enlightenedРазговора ни с нея може да чуете тук:

 

Раждане с избор на акушерка 

Важното е родилката да се е запознала предварително с акушерката, тоест да е осъществена консултация с нея. Следват регулярни срещи при проследяването на сърдечните тонове на бебето - по време на тях акушерката и бременната се опознават и се прави психопрофилактична подготовка.

Акушерката отговаря на въпросите, които има жената, и разбулва някои от все още съществуващите митове. Преценява се и здравословното състояние на родилката. Задачата на акушерката е цялостно да подготви жената за това, което предстои да се случи на терен, за да знае добре тя какво точно я очаква, защото "който е предупреден, той е въоражен".

В тези предварителни беседи ключова роля заема и подготовката на тъканите. Дамите получават насоки, с които да подготвят меките си тъкани, в частност - влагалището и перинеума, за да намалят до минимум рисковете от ръзкъсвания. Дишане и движение по време на раждането - обсъжда се всичко. 

Страховете на бъдещата майка 

По думите нашия гост - болката се оказва основният страх. Следва възможността от травма и разкъсвания, а чак след това се нареждат страховете: "как ще се справя", "как да закърмя бебето", "ще успея ли да бъда добра майка".

Как да променим режима на бебето спрямо новото часово време

Задачата на акушерката е не само да доведе раждането до успешен край (здрава майка и здраво бебе), а също да се погрижи семейството да бъде в емоционално здраве. Целта е жената да бъде щастлива от това, което се е случило, дори то да е било трудно. Балансът между психическо и физическо здраве осигурява спокойствието на майката. 

Ролята на таткото

Надежда Стаменова ни сподели, че е важно таткото да бъде активен както преди, така и след раждането на бебето. Не е добър вариант да имаме татко - страничен наблюдател, зрител на едно шоу. Задачата на бащата по време на раждането и в първите дни след това, а също и по време на цялото родителство, е да бъде част от грижите за бебето, част от помощниците за неговото раждане и отглеждане. И за да се случи това, той също трябва да бъде добре подготвен за всичко, което предстои. 

В уеб предаването наш гост бе още д-р Даниела Карабелова, ОПЛ и хомеопат. С нея си говорихме подробно за женското здраве и научихме как да се грижим за себе си с помощта на Хомеопатия Boiron

Беше интересна и ценна среща, каквито всъщност са всичките ни. Ако все още не сте, абонирайте се за YouTube канала на „9 месеца”, където ви очакват всички отминали раговори: >>> https://www.youtube.com/@spisanie.9meseca