Промяната на часовото време може да повлияе на съня и храненето на бебето. Имайте предвид, че през първите седмица-две от смяната е съвсем нормално детето да не е успяло да се пренастрои. Бъдете подготвени малчо да не иска да заспи вечер, а сутрин да се буди трудно.

СЕМЕЕН ХОРОСКОП

Какво да направите и как да си помогнете, за да минете по-бързо и леко през този период? Споделяме ви няколко съвета за лесна и бърза промяна на режима на бебето:

ПРОМЕНЕТЕ ГРАФИКА ПОСТЕПЕННО

Ако има нужда да се промени графикът на бебето, това задължително трябва да се случва постепенно. Например, можете да поставите бебето да заспи 10-15 минути по-рано всяка вечер, докато не стигнете желаното време на съня.

Сънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СВЕТЛИНАТА

Светлината може да помогне за регулиране на циркадния ритъм на бебето. Затъмнете стаята, докато навън още е светло, това може да помогне на бебето да се научи да заспива по-рано от обичайното.

СЪЗДАЙТЕ РУТИНА

Бебетата обичат рутина и предвидимост. Създайте рутина за хранене, заспиване и събуждане и я следвайте редовно. Това ще помогне на мъничето да се адаптира към новото часово време по-бързо. 

Неспокоен сън при малките деца - как да помогнем

БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ

Промените в графика на съня и храненето на бебето могат да отнемат дни, дори седмици. Бъдете търпеливи и дайте на бебето възможността да се адаптира към новото време без натиск от ваша страна.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СИГНАЛИТЕ НА ДЕТЕТО

Наблюдавайте бебето внимателно и отговаряйте на неговите сигнали. Ако то е изморено, дайте му възможност да почива повече. Ако е гладно, хранете го.

Режимът на малкия шеф

И за финал...

Имайте готовност да посрещнете с усмивка малките предизвикателства, които ще срещнете по пътя. На малчо ще му е нужно време да се адаптира към часовата смяна. Бъдете спокойни, ще се случи, просто изчакайте. Важно е да помните също, че всяко бебе е различно. И ако едни бебчета се справят лесно, то на други може да им отнеме малко повече време и в това няма нищо притеснително, съвсем нормално е.