Двадесет и девет национални пътища в Румъния са затворени заради лошото време, което обхвана страната. Силният вятър навява сняг и прави усилията за почистване невъзможни. Ограничения за движение са наложени в Сучава, Бакъу, Яш, Ботошани и Васлуй. В Ботошани и Яш е в сила и червен код.

Очаква се скоростта на вятъра да достигне 85 км/ч, а видимостта да намалее до нулата. Движението там е забранено по всички пътища: национални, окръжни и общински. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Медицински персонал от диспечерския център на Инспектората за извънредни ситуации съдейства, чрез видео разговор, за раждането на момиченце с тегло 2,8 кг. Майката, 41-годишна жена от Красниловка, потърсила помощ на телефон 112. Поради неблагоприятните метеорологични условия линейката не успяла да стигне до нея. 

Чрез Доброволната служба за извънредни ситуации на община Коцушка е бил осъществен контакт с други две жени, които са били с родилката. Едната е изпълнила всички указания на медицинския персонал от диспечерския център и е помогнала за израждането. Майката и новороденото са в добро състояние. Фелдшерът от съседната община, който предложил да наблюдава майката и детето до пристигането на линейка, също не успял да стигне, тъй като автомобилът му бил затрупан от сняг. 

Мамо, родих се! Сурови кадри на първия допир

"Ситуацията в окръзите с червен код е под контрол. 4000 войници и 2500 транспортни средства работиха на терен", заяви премиерът Николае Чука, цитиран от Диджи24. Той информира, че в критичните райони са изпратени допълнителни технически и снегопочистващи средства. 

Източник: https://www.plovdiv24.bg/