Колко от нас се замислят, че всъщност едни от най-големите врагове на здравето се крият в дома ни... Те са винаги там - тихи, в ролята на верни помощници, но в действителност повече вредят, отколкото помагат. Ако все още не се досещате, помислете за всекидневните ритуали, свързани с красотата, хигиената и почистването у дома.

Настоящото четиво е продължение на темата Почистването - на първо място грижа за здравето, после и за дома със създателката на Gama Organica - Елица.

Например, знаете ли, че честото миене на ръцете със сапуни, съдържащи агресивни измивни вещества, може да доведе до кожни раздразнения. Това важи особено за периода на зимните месеци. Едни от най-големите дразнители са сулфатите - синтетични измивни вещества, които се влагат в основаната част измиващи продукти за ръце, коса и тяло. Звучи ли ви познато? Тъй като няма как да живеем без употребата на сапуни, особено в активен период на вируси и не само, то ето как да се предпазите...

Избягвайте сапуни, съдържащи:

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Laureth Sulfate или Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES)
  • Ammonium Laureth Sulfate (ALS)
  • Sodium Stearyl Sulfate (ALS)
  • Sodium Coco Sulfate

Това не е всичко: 
Изкуствените аромати и оцветители са другите съставки, които могат да доведат до кожни раздразнения.

Серията сапуни за ръце на Gama Organica е създадена с растително извлечени съставки, без изкуствени аромати и оцветители. В нея, както и във всички останали продукти на бранда, агресивните измивни вещества са заменени с растителни екстракти от Сапунени ядки и Камелия Олифера. Това са две растения, които са истински съкровища от природата. В източните култури - Китай, Индия, Япония - тези растения се използват от древни времена като натурално средство за почистване и пране. Но това, което ги прави наистина чудотворни е, че наред с почистващите свойства, те притежават и уникалната способност да се грижата за здравето на кожата. И двете растения на Изток се използват широко за лечение на кожни проблеми. Хората, които се интересуват от Аюрведа навярно знаят, че Сапунените ядки често присъстват в измиващи продукти, предназначени за хора с чувствителна кожа или кожни проблеми.

Ето защо сапуните на Gama Organica съчетават от една страна почистващи грижа за ръцете, а от друга - грижа за кожата. 

 
Още за изключителните свойства на тези две съставки, можете да прочетете на уебсайта на бранда.

Най-вредните продукти в грижата за дома: 

  1. Омекотители за пране - в тях се съдържат огромно количество алергени, които едновременно дразнят както кожата, така и респираторната ни система. Можем да ги определим на "коктейл" от синтетични вещества, който не прави нищо друго, освен да създава определено потребителско изживяване. Най-неприятното е, че те са формулирани така, че известна част от продукта да остава върху дрехите, за да може да се получи ефектът, който потребителите очакват - да създават усещане за меко, пухкаво пране и дълготраен аромат. Когато, обаче, нашата кожа е в непрекъснат контакт с тъканите, по които има омекотител, той отива директно в тялото ни, тъй като кожата има способността да абсорбира всичко, което е в допир с нея. В допълнение на това, ние "поглъщаме" омекотителя и чрез респираторната ни система, т.к. вдишваме синтетичните ароматизанти, които се отделят от него. Често уж "безпричинно" безсъние може да се дължи именно на ароматите в омекотителите, които се намират в домашния текстил. 

Трябва да имате предвид, че омекотител в никой случай не бива да използвате за бебешкото пране и за всички тъкани, до които бебето има допир. 

Ако използвате сушилня за пране, можете да замените омекотителя с вълнени топки за сушилня, които са напълно безопасна и натурална алтернатива. Вълнените топки съкращават времето за сушене, като това предпазва дрехите от пресушаване и съответно - запазват тъканите здрави за по-дълго време. Наред с това, премахват статичното напрежение по тъканите по време на сушене и намаляват гънките. Най-хубавото е, че са подходящи и за прането на най-малките. 

 

2. Агресивни почистващи продукти - никога не използвайте по време на бременност или в близост до бебе и малко дете:

  • препарати за фурна; 
  • препарати против мухъл; 
  • препарати за отпушване на канали;
  • препарати за почистване с агресивни съставки и особено такива, съдържащи хлор (Chlorine), амоняк (Ammonia), белина (натриев хипохлорит / Sodium hypochlorite), сода каустик (натриев хидроксид / Sodium Sodium hydroxide);

В препратите за фурна често срещана съставка е сода каустик. Всяка домакиня от опит знае, че колкото и да се опитваме да премахнем препарата, с който сме почистили, има риск определена част от него да остане по повърхността. В последствие, когато фурната се включи, високата температура "помага" това, което е останало от препарата за почистване да се отдели от повърхността и да отиде в храната ни.

Препаратите за мухъл и за отпушване на канали често съдържат като основни съставки амоняк или белина, които ние, използвайки продукта, директно вдишваме. Това важи и за почистващи продукти за дома, които ги съдържат. Наред с това, тези съставки имат силни корозивни свойства и могат да увредят повърхностите, както и цветовете на мебелите. Друга опасност, която крият тези вещества, е свързана със съединенията, които могат да се образуват при смесването им. Често имаме навика да използваме няколко препарата за почистване наведнъж, но това може да доведе до опасни съединения и отровни газове, когато препаратите се смесят.

Всъщност употребата на различни препарати за различните пространства вкъщи е скъпо и напълно излишно. Един продукт с добри почистващи свойства може да бъде абсолютно достатъчен за голяма част от почистването в дома.

Универсалният почистващ препарат със Сапунени ядки и Камелия на Gama Organica е подходящ за всякакви миещи се повърхности в дома - за кухнята, банята, шкафовете и всяко друго кътче в дома, което се нуждае от почистване. В него е вложено много старание да бъде продукт, който ефикасно хигиенизира и премахва мърсотията, но в същото време е и безопасен за здравето на хората. Направен е със съставки от растителен произход, без вредни химикали. Натуралните сапонини от Камелия и Сапунени ядки, които имат силни почистващи свойства, сме комбинирали със силата на етеричните масла и млечна киселина, за да осигурят истинска чистота в дома. 

 

А когато говорим за почистването в дом с бебе и малко дете, не можем да пропуснем и почистването на пода, където е първото любимо място за игра на малчуганите. Препаратът за почистване на подови настилки е направен също със съставки с растителен произход. И в него, както във всички други продукти, присъстват отличителните съставки на бранда - естествени сапонини от растителен произход с висока концентрация, които осигуряват истинска чистота, без опасни химикали.

Бъдете здрави, търсете информация и винаги избирайте безопасни продукти за вас и вашите близки.