Притиснати от всекидневното напрежение и притесненията за оцеляването на новороденото, често пъти родителите губят реална представа за неговото, а понякога и за собственото си състояние. Любопитно е да се вгледаме в традиционните практики на българите при отглеждането на дете, за да потърсим рационалния и практичен дух в тях.
Ако искате да избегнете лошите очи, които причиняват зловредна магия, винаги когато се приберете вкъщи, измивайте лицето си със студена вода. Същото трябва да правите и с лицето на детето си, като наум повтаряте: “Махайте се зли уроци от бебешки оци!” Ако ви се струва, че никак не ви върви, или пък ви кажат, че ви е сторена магия, всяка сутрин, след като срешете косата си с гребен, вземете космите и ги изгорете. Ако правите прическа на детето си, съберете грижливо падналите косици и ги изхвърлете в течаща вода. Винаги опъвайте червен конец от вътрешната страна на прага на външната врата на къщата – така злите сили няма да могат да влязат в дома ви. Ако ви се струва, че някой човек определено таи неприятни мисли към вас или ви създава подобно усещане, общувайте през прага на врата с него. Ако черна котка ви мине път, върнете се три крачки назад и след това продължете пътя си. За всеки случай можете да плюете три пъти през лявото си рамо. Преди да облечете нова дреха на себе си или на бебето, пуснете през нея (от яката към основата) сребърен пръстен и птиче перо. Така дрехата ще е винаги чиста като среброто, а на вас ще ви е леко – все едно сте птиче перо. Ако внезапно и продължително започнете да хълцате, помолете някой да ви даде да пиете вода. Застанете изправена до него с ръце, отпуснати до тялото, и той да ви поднесе чашата през лявата ръка, а вие да отпиете няколко глътки. Опитайте същото и с бебешкото шишенце. Ако намерите случайно пари на улицата, занесете ги в църква и ги оставите на някоя икона, като си пожелаете нещо. Ако силно желаете някоя ваша мечта да се сбъдне, изчакайте пълнолуние и погледнете към луната през златна халка, повтаряйки си наум три пъти желанието. Ако много ви боли зъб, на лявата си ръка вържете с червен конец скилидка чесън. Така временно болката ще намалее. Ако вие или бебето ви страда от безпричинно безсъние, направете следната магия: вземете три клечки кибрит и една по една ги запалете и изгасете в чашка с вода; после намокрете върха на пръстите си с тази вода и се докоснете по клепачите.


Малките момчета не бива да се кичат с гривни и гердани, защото ще станат пияници или ще се задушат в съня си. Ако детето ходи с един чорап, терлик или обувка – ще остане сираче. В друг вариант забраната е свързана с желанието момчето да се предпазва от женските вкусове – “да не стане то женчо”. Щом детето тръгне на училище, българите се радвали, ако къса учебниците и тетрадките си. Казвали му: “Учи, па дери!”, като вярвали, че ще стане по-учено от другите.