В древността
Облекла за бременни ли в древен Египет? В тази епоха всички жени носят свободни, широки дрехи, така че трудно се забелязва коя очаква бебе. В антична Гърция пък на мода е хитонът. Тази дреха е идеална и за големия бременен корем.


Тогите са всеобщо увлечение в Римската империя. И те са много добро прикритие за суетните бъдещи майки.

Средновековието
На почит са религиозните изображения и Дева Мария. Бременните напомнят на светицата – невинни и нежни в надиплените дрехи.
Модата през Ренесанса като че ли е създадена за бъдещи майки – облеклата с висока талия шестват из цяла Европа.

ХVІІ век
Появява се корсетът. Мария-Антоанета и нейните бременни последователки се пристягат с обръчи и с корсети. Естетично, но дали е комфортно при по-пищни форми?
По време на Френската революция императрица Жозефин се възкачва на престола в свободно падаща, разкроена дреха. Бременната вече диша свободно…
През Викторианската ера корсетът се връща на мода с пълна сила. Облеклата за бременни стават жертва на тънката (тясна) талия. Отново в плен на предразсъдъците – големият корем също е подложен на изтезание.

Между двата века
Модата е в стил “бел епок” (тънки талии, колосани рокли и елегантни шапки – Мулен руж, Тулуз Лотрек…). Ориенталските туники правят чудеса за бъдещите майки. Полъх на женственост и очарование сред ярки цветове.

Първите 50 години на ХХ век
В бурните 20 години на XX в. стилът “Гарсон” завладява с ниската талия, много удобна за бъдещите майки. Силуетът е женствен, леко удължен, което прикрива натрупаните килограми през бременността… По-късно, през 30-те години, се появяват първите дрехи, специално предназначени за бременни жени. Универсалните магазини предлагат нов “раздел” в дамското облекло – тоалети за 9-те месеца.
През 40-те е създадена изкуствената коприна и роклите са на мода. Новите синтетични еластични материи са изключително практични за облеклото на бъдещите майки. Е, по-късно ще стане ясно, че не са особено хигиенични…

В средата на миналия век бременните предпочитат нежния и невинен външен вид – на мода са кокетни якички с фльонги. Дизайнерите улесняват ежедневието на бъдещите майки с роклите туники и със спортни сака върху дълги прави поли.

60-те години
Разцвет на модата за бременни. Ив Сен Лорен въвежда трапецовидната форма на дрехата. Бременните подобряват самочувствието си облечени в ярки цветове и в по-къси поли. Напред към предизвикателството!

70-те години
Стилът “хипи” залива света със свободните, разкроени поли и рокли, изпъстрени с цветя и закачливи мотиви. Какъв добър избор за гардероба на бъдещата майка!

80-те години
Истинско бедствие в модата! Дрехите с подплънки на рамената си съперничат с рокли тип “престилка”. Изпитание за пропорциите – “помилвани” са бъдещите майки с идеални мерки.

90-те години
Нова страница в модата. Елегантността и бременността най-накрая се сприятеляват. Жената вече може да е такава, каквато иска – нали тя най-добре познава предимствата и дефектите си?!

Днес
Коремът не е табу и отхвърля “завесите” на дрехите. Показва се гол и предизвикателен. Той става гордост, очарование, прелест.

* Хитон – горна широка дреха, която пада на гънки и се закопчава на едното рамо – бел. ред.